2
AFP

"Tegen de Europese regels": klanten van Ryanair die klacht willen indienen, moeten voortaan naar Ierland

Passagiers die een klacht willen indienen tegen lowcostmaatschappij Ryanair, kunnen daarmee niet meer terecht bij een Belgische rechtbank, maar moeten naar Dublin trekken. Dat staat in de nieuwe algemene voorwaarden van de maatschappij, zo melden Le Soir en La Libre Belgique. De nieuwe klachtenregeling gaat in tegen de regels, reageert Europees commissaris voor Consumentenzaken Vera Jourová.

De nieuwe bepaling werd eerder deze week in de verkoopvoorwaarden opgenomen. "Elk geschil dat voortvloeit uit, of verband houdt met, dit contract behoort tot de bevoegdheid van de Ierse rechtbanken", zo staat er.

Klachten van klanten werden tot nu toe vaak door Belgische rechtbanken behandeld, maar dat lijkt Ryanair dus niet langer te aanvaarden. Dat betekent dat "een Belgische passagier naar Dublin zal moeten gaan, of er iemand aanstellen, om uiteindelijk mogelijk enkele honderden euro's te krijgen", zegt Olivier Dugardyn, een advocaat gespecialiseerd in toerisme. "Daar zal de klant niet aan beginnen."

Het bedrijf Claim It, dat schadevergoedingen opeist in naam van reizigers, meent dat de nieuwe bepaling niet geldig is. Het zal aan het Hof van Cassatie zijn om uitspraak te doen, maar dat kan maanden of jaren duren.

Europees commissaris voor Consumentenzaken Vera Jourová reageert ongerust. "Het feit dat passagiers enkel de mogelijkheid zouden hebben om in Ierland juridische stappen te zetten, gaat duidelijk in tegen de regels", tweet Jourová. Ze roept de autoriteiten die belast zijn met de bescherming van de consument op om de zaak te bekijken.

Ryanair ontkent dat klanten in Ierland klacht moeten indienen. In een reactie zegt de luchtvaartmaatschappij dat klanten gewoon klacht kunnen indienen via de website. "Op die manier moet er geen derde partij aan te pas komen, die dan zelf nog de helft van de schadevergoeding wil opstrijken", aldus Kenny Jacobs van Ryanair.

2 Europees commissaris voor Consumentenzaken Vera Jourová.
EPA Europees commissaris voor Consumentenzaken Vera Jourová.

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Thierry Piette

    Beste Ludovic, ik ben een zelfstandige, ik heb geen vakbond nodig.

  • Ludovic De Beuckeleer

    Thierry Piette , jij heb gemakkelijk praten , het waren steeds andere( vakbonden ea) die voor jou de kastanjes uit het vuur haalden door de cao te onderhandelen.

Lees meer