2 Ilustratiebeeld
Getty Images Ilustratiebeeld

1 euro voor een (vakantie)huis? Deze idyllische Italiaanse dorpjes doen nog straffer en betalen jou geld om er te komen wonen

Vond je het recente aanbod om een huis voor slechts 1 euro aan te kopen op Sicilië al erg aanlokkelijk? Wel, misschien kan je best nog even wachten want de interessante Italiaanse vastgoeddeals volgen elkaar in sneltempo op. Het zijn promo’s om bij weg te dromen. Zo heeft het bergdorp Locana in Piëmont zelfs 9.000 euro over voor ieder gezin dat naar daar verhuist. Ja, u leest het goed. Maar daar stopt het niet. Het stadje Borgomezzavalle wil nog beter doen. Het geeft niet alleen woningen weg aan 1 euro, de gemeente betaalt ook nog eens 1.000 euro voor elke baby die er wordt geboren. Welke deal verkies jij?

De leegloop uit de plattelandsdorpen in Italië gaat aan een schrikbarende tempo voort en de burgemeesters willen die trend liefst zo snel mogelijk keren. Daarvoor kijken ze naar het buitenland.

Om nieuwe inwoners te lokken, halen ze alles uit de kast. Huizen gaan in de uitverkoop aan spotprijzen en soms krijgen geïnteresseerde kopers er nog geld bovenop. Het bedrag van een euro is vaak symbolisch om de koop te bezegelen. 

Locana

In het bergdorp Locana, in de noordwestelijke regio in Italië die grenst aan Frankrijk en Zwitserland gaan de lokale autoriteiten nog verder om nieuwe inwoners te lokken. Burgemeester Giovanni Bruno Mattiet heeft een bedrag van 9.000 euro over - gespreid over drie jaar - voor gezinnen die er zich willen vestigen. Voorwaarde: ze moeten een kind hebben en een jaarlijks salaris van minimaal 6.000 euro.

“Onze bevolking is aan het begin van de twintigste eeuw geslonken van 7.000 inwoners tot amper 1.500 omdat mensen op zoek gingen naar een baan in de grote fabrieken van Turijn,” vertelt Mattiet aan CNN. In Locana sterven er elk jaar 40 mensen, maar daar tegenover staan slechts 10 geboorten.

“Genieten van een geweldige levensstijl en lekker eten”

“Onze school loopt elk jaar het risico om te moeten sluiten wegens een gebrek aan leerlingen en dat moet ik voorkomen”, zegt de burgervader. “Bovendien zijn er tientallen gesloten winkels, bars, restaurants en boetieks die wachten op nieuwe mensen om ze te runnen.” Het dorp mag dan al klein zijn, arm is het zeker niet dankzij de schone hydro-elektrische energie die de lokale autoriteiten verkopen aan de Italiaanse staat. Om nog maar te zwijgen over de prachtige natuur in de omgeving. “Hier kan je het hele jaar door genieten van een geweldige levensstijl en lekker eten”, zo prijst de burgemeester trots zijn bergdorp in de buurt van Turijn aan.

2 Het majestueuze Gran Paradiso nationaal park ligt vlak bij Locana.
Getty Images/iStockphoto Het majestueuze Gran Paradiso nationaal park ligt vlak bij Locana.

Het is ondertussen een bekend beeld in zowat alle landelijke regio’s van Italië waar in de afgelopen 30 jaar steeds meer spookdorpen zijn bijgekomen. Zeker 3.000 gemeenten zien hun inwoners al jaren drastisch verminderen. Er zijn nu 139 dorpen met minder dan 150 inwoners.

Borgomezzavalle

Een ander dorp in nood in Piëmont is het noordelijker gelegen Borgomezzavalle nabij de Zwitserse grens. Daar hoopt de burgemeester Alberto Preioni dat hij de winnende kaart heeft getrokken door niet alleen verlaten huizen te verkopen tegen een spotprijs van 1 euro (enige voorwaarde is dat de eigenaars zich engageren om de woning binnen de twee jaar te renoveren), maar door nieuwkomers tegelijkertijd aan te zetten om aan gezinsuitbreiding te doen. Het dorp telt nu 320 zielen en dat mogen er best wat meer zijn. Daarom krijgt elke pasgeborene 1.000 euro. Iedereen die een bedrijfje of horecazaak start, mag rekenen op een financiële tegemoetkoming van 2.000 euro.

“Ik nodig iedereen die interesse heeft uit hier een kijkje te komen nemen en dan zal men zien wat een vredige plek dit is”, zegt de burgemeester stellig. “Onze ongerepte natuur is bovendien een gratis detoxkuur ver weg van de drukte.” Let wel, in beide dorpen gaat het om een permanent verblijf en niet om vakantiehuizen.

Wie droomt van een plekje onder de zon en graag een (vakantie)huis voor 1 euro op de kop wil tikken in Italië, kan ook eens rondkijken in de dorpjes Mussomeli en Sambuca op Sicilië, en Ollolai op Sardinië .

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carlos Simonis

    Brent Van Renterghem, hoezo geïsoleerd wonen ? In de huidige tijd leeft men al geïsoleerd ( constant met gsm bezig, niet wetende wat erom hem/haar heen gebeurt) ,vervolgens constant op een Ipad/Laptop...ze halen de wereld in huis :), en hebben niemand om hun heen nodig ;)

  • Pieter De Ruyter

    Dit is Noord-Italië,je hoeft hier niet bang te zijn voor malafide aannemers.Let wel je zit hier op bijna 700 meter hoogte,dus is het er wel behoorlijk fris.

Lees meer