Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.
ANP Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.

Ben huurt verblijf in Amsterdam via Airbnb, maar komt aan bij... container

De politie heeft twee zeecontainers weggesleept in Amsterdam. De containers werden als accommodatie aan buitenlandse toeristen verhuurd via Airbnb en stonden gewoon op straat. Dat meldt lokale zender AT5.

Een nietsvermoedende Engelsman, Ben, had op online bemiddelingssite Airbnb één van de containers gehuurd, die achter restaurant Dauphine bij Amsterdam Amstel was geplaatst. Hij betaalde daarvoor 134 euro, aldus AT5. Bij aankomst stond de toerist met open mond naar het optrekje te kijken waaraan hij dat geld had vergooid. Een zeecontainer met, dát wel, beslapen bedden. “We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen.”

Toen verslaggevers van de lokale zender vandaag aankwamen bij een andere zeecontainer in Amsterdam-West, wilden medewerkers van de gemeente het illegale hotel net wegslepen. Na klachten van buurtbewoners, bleek namelijk dat er geen vergunning door het stadsdeel was afgegeven voor de plaatsing. De eigenaar van de container bleek onvindbaar.

Oneerlijke concurrentie

De zaak kwam aan het rollen door een Facebookbericht van Pretpark Amsterdam, een groep die kritisch bericht over het massatoerisme in de hoofdstad. In Amsterdam ligt Airbnb  al jaren onder vuur. Door de site zou de stad overspoeld worden met nog meer ‘rolkoffertoeristen’, de reizigers die voor een kort verblijf een particuliere woning boeken. Ook zou Airbnb oneerlijke concurrentie vormen voor reguliere hotels. 

Critici claimen verder dat de site deels verantwoordelijk is voor de bizar gestegen huizenprijzen. Amsterdammers kunnen immers goed geld verdienen door hun woning via Airbnb te verhuren. Om de overlast te beperken mogen inwoners van Amsterdam hun huis tegenwoordig
nog maar dertig dagen via online platforms als Airbnb en Booking.com verhuren. Dat lijkt effect te hebben: steeds meer toeristen kiezen nu voor omliggende gemeenten als Zaandam en Amstelveen.

Gedupeerde Ben heeft zijn geld teruggeëist bij de verhuurder, ene ‘Jacob’, maar die weigerde. Daarop heeft AirbnbB hem de 134 euro terugbetaald.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter colson

    Niet het eerste verhaal over de ontwrichting van een woonwijk door AirBnB. Zo zag ik een documentaire waarbij een van de laatste bewoners uit een woonwijk zijn beklag doet. Huizen worden door de eigenaars verkocht aan "investeerders" en dan verhuurd via AirBnB. 100 euro per dag is meteen 3000 euro per maand. Dat is een "klein" beetje meer dan het verhuren aan 1000 euro aan een vaste bewoner

  • delga_tommie

    Hoezo, eigenaar onvindbaar? Airbnb moet toch weten aan wie ze doorbetalen?

Lees meer