AFP

Bezoek je Kyoto? Ga dan zeker niet (ongevraagd) met een geisha op de foto staan

Om de eeuwenoude cultuur te eerbiedigen, verbiedt Kyoto (Japan) voortaan het ongevraagd fotograferen van geisha’s. Toeristen die de regel niet respecteren krijgen een boete van wel 10.000 yen (82 euro). Op die manier wil men komaf maken met opdringerige toeristen.

Een geisha, geiko of geigi was aanvankelijk een Japanse muze, vrouwen waar artiesten door geïnspireerd raakten. Maar intussen groeiden de wit-geschminkte vrouwen uit tot een toeristische attractie: toeristen vallen de geisha’s of maiko’s (geisha’s in opleiding) lastig, willen hun pruiken aanraken en achtervolgen ze zelfs in de hoop het perfecte plaatje te schieten.

Zulk onfatsoenlijk gedrag zijn de geisha’s van het historische district Gion stilaan beu. Ze deden hun beklag waarop een algemeen verbod volgde: toeristen mogen niet langer ongevraagd foto’s nemen, laat staan de pruiken aanraken. Wie dat wel doet riskeert een boete van 82 euro.

Overal in het district werden borden opgehangen die toeristen moeten waarschuwen om de lokale bevolking en hun gebruiken te respecteren. Verder zijn er camera’s geplaatst waarmee de autoriteiten kunnen controleren of de nieuwe regels daadwerkelijk gerespecteerd worden.

Massatoerisme

Het massatoerisme is een hedendaags probleem waar de stad Kyoto steeds meer hinder van ondervindt. Die toeristen troepen ’s avonds samen bij de tempels in Gion, waar de geisha’s en maiko’s passeren, op weg naar hun avondafspraken. 

In 2017 kreeg Kyoto reeds 7,4 miljoen bezoekers over de vloer, wat een vijfvoud is van het aantal bezoekers in 2012.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Massatoerisme is overal een probleem geworden. Massa's mensen zijn zowiezo onderhavig aan kuddegedrag en dat heeft als resultaat dat de kudde een pak dommer is dan de individuen waar ze uit opgemaakt is. Toerisme heb ik eigenlijk nooit gesnapt.

  • Ronny Martin

    De grote hoop van de geishas zijn ook maar toeristen die dat voor een dagje doen ;p

Lees meer