Een Italiaans cruiseschip in de IJmondhaven in IJmuiden.
ANP Een Italiaans cruiseschip in de IJmondhaven in IJmuiden.

Britse vakantiegangers in opstand tijdens verrassingscruise naar ‘onontdekte parel’ IJmuiden

Wat werd aangeprezen als een ‘luxe verrassingscruise’ langs ‘onontdekte pareltjes’ aan de Noordzee, is voor Britse passagiers uitgedraaid op een enorme teleurstelling. Hun cruiseschip meerde onder andere aan in het Nederlandse IJmuiden. “We weigeren om nog van boord te gaan”, verklaarden ze gisteravond tegenover de Britse krant The Sun. 

Het cruiseschip Balmoral vertrok dinsdag uit de haven van Newcastle voor een 12-daagse verrassingscruise. Fred. Olsen, een in Engeland gevestigde Noorse rederij, beloofde de passagiers een ‘onvergetelijke vakantie langs onontdekte pareltjes aan de Noordzee’.

Onvergetelijk is de trip zeker, maar dan in negatieve zin. 
Het schip met aan boord zo’n 900 passagiers deed vrijdag de ‘vervallen’ industriehaven IJmuiden aan. Bussen brachten de passagiers naar het centrum, waar ze konden shoppen. “Vreselijk”, zei een passagier woedend tegen de krant. “Alsof ik op één groot complex van sociale woningen was met alleen maar goedkope winkels zoals Poundland. Veel passagiers hebben geklaagd en de bemanning weet dat we niet tevreden zijn.”

Desolate stranden

De dagen daarvoor had het cruiseschip Duinkerken aangedaan met zijn ‘desolate stranden’ waar duizenden geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten worden geëvacueerd vanwege Duitse bombardementen. 

De eerste stop was ook al geen succes. Veel passagiers waren verbijsterd toen hun cruiseschip aanmeerde in Great Yarmouth, 
 een volkse en weinig aantrekkelijke Britse badplaats die ooit bekend stond om zijn haringvisserij. “Een aantal vakantiegangers reisde vanuit deze plaats naar Newcastle. Ze hadden zich die reis dan kunnen besparen. Degenen die van boord gingen - de meesten bleven op het schip - werden ontvangen door de burgemeester en kregen daarna een rondleiding door Norwich (zo'n 30 kilometer verderop), evenmin een pareltje. Ze kwamen teleurgesteld en ongelukkig terug.”

1.600 euro

Voor de meeste cruisegangers was de maat vol. Sommige betaalden zo'n 1.600 euro voor de trip. “Het is tot nu toe verschrikkelijk geweest”, verklaarde een gepensioneerde Britse. “We hebben jaren gespaard voor deze vakantie. Alleen Antwerpen, Bordeaux en Santander waren de moeite waard. Sommige passagiers hebben al laten weten dat ze op de volgende bestemmingen niet van boord zullen gaan. Ze willen gewoon dat het voorbij is.”

Fred. Olsen Cruise Lines, gevestigd in Ipswich, toont zich weinig onder de indruk van de klachten. “Een verrassingscruise biedt de kans om nieuwe plekken te bezoeken. Ruim 50 procent van onze gasten keert steeds weer terug voor een nieuwe cruise", reageert Martin Lister, hoofd planning en bestemming.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Berges

    Dirk De Buyst : prachtig eiland ! Ik woon op dat zogezegd prachtig eiland en ik kan niet wachten om hier zo snel mogelijk te verhuizen terug naar de civilisatie en dat is Europa.

  • Joseline Wyns

    Dirk De Buyst, gewoon even melden dat het Verenigd Koninkrijk ook Europa is. En dat wij eigenlijk nog niet mogen klagen. Wat niet wil zeggen dat ik altijd akkoord ben met hoe alles hier loopt en werkt. Er zijn landen (zowel in Europa als in andere werelddelen), waar het veel slechter is. Ze zeggen dat het gras groener is aan de overkant, tot je er bent, dan is het zo dor als iets.

Lees meer