BELGA

Dan toch insectentapenade in Belgisch paviljoen Wereldtentoonstelling

Het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Milaan heeft gisteren mondelinge toestemming gekregen, in afwachting van de geschreven officiële versie, om degustaties te organiseren met tapenades op basis van insecten. Dat is al anderhalve maand niet mogelijk omdat de Italiaanse voedselinspectie de producten na controle had verzegeld. In Italië mag voeding met insecten nog niet gecommercialiseerd worden.

Zodra de Belgen over een geschreven akkoord beschikken en de Italiaanse inspecteurs nog eens langsgekomen zijn om alle documenten te controleren, zullen bezoekers gratis kunnen proeven van de insectentapenades in het Belgisch paviljoen. De producten zullen evenwel niet gebruikt worden in de keuken.

"Er is 99 procent kans dat de toestand gedeblokkeerd wordt, maar ik wacht nog op het laatste procent. Te veel documenten, waaronder een microbiologische analyse, moeten bij elke pot zitten. We doen dus niets zolang ik die ministeriële autorisaties niet schriftelijk heb", legt Cécile Flagothier van het Waalse exportagentschap Awex uit.

Lees meer