4 Op de pier van Santa Monica komen de hulpdiensten ter plaatse nadat Vlaming Peter plots heel draaierig werd.
HLN Op de pier van Santa Monica komen de hulpdiensten ter plaatse nadat Vlaming Peter plots heel draaierig werd.

Droomreis van Vlamingen naar VS draait uit op nachtmerrie: “We willen naar huis”

De droomvakantie van drie Vlamingen in de VS is uitgedraaid op een nachtmerrie. Op de eerste dag kreeg een van hen een zware aanval van vertigo of draaiduizeligheid. Hij belandde in het ziekenhuis. Sinds hij daar werd ontslagen, is Peter vastgekluisterd aan zijn hotelbed. “We willen naar huis”, klinkt het. Daarvoor rekenen ze op hun verzekering, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Peter, Anneleen en Robby, allemaal uit de buurt van Leuven, vertrokken op vrijdag 6 september vanuit Zaventem. Het doel: een rondreis in de Verenigde Staten. Met vertrek vanuit Los Angeles, om daarna via onder meer San Francisco en Las Vegas naar de Grand Canyon te reizen. Om dan op 20 september terug naar België te vliegen.

Maar al op de eerste vakantiedag ging het fout. “Peter werd ‘s avonds plots draaierig”, zegt Anneleen. “Hij had last van oorsuizingen.” De dag erna leek het beter te gaan, maar op maandag startte het opnieuw. “Tijdens een bezoek aan de pier van Santa Monica, werd Peter heel duizelig. Een politieman verwittigde de hulpdiensten. Daarna ging het met een ambulance naar het ziekenhuis.”

Evenwichtsorgaan

Een MRI-scan sloot uit dat het om een infarct ging. Peter was getroffen door vertigo of draaiduizeligheid. Dat wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Als dit klein kwetsbaar orgaantje binnenin het oor niet goed werkt, krijgen je hersenen verkeerde informatie doorgestuurd over de positie van je lichaam ten opzichte van je omgeving. Je kan er ook misselijk van worden en braakneigingen krijgen.

“Toen we na twee ziekenhuisbezoeken weer aankwamen in ons hotel, moest Peter vijf meter stappen”, zegt Anneleen. “Hij zakte meteen door zijn benen en moest overgeven. Sindsdien ligt hij permanent in bed. Hij kan nauwelijks eten of drinken. Rechtop zitten in bed lukt zelfs niet.”

4 Peter belandde in het ziekenhuis. Het verdict: vertigo of draaiduizeligheid. "Het kan enkele dagen duren, of enkele weken."
HLN Peter belandde in het ziekenhuis. Het verdict: vertigo of draaiduizeligheid. "Het kan enkele dagen duren, of enkele weken."

“Enkele hotels en activiteiten die we al gereserveerd hadden, kon ik gelukkig nog annuleren”, zegt Anneleen. De drie vrienden zitten voorlopig vast in een hotel waar ze eigenlijk maar één nacht zouden blijven.

Verzekering

Gelukkig kan je in zo'n geval rekenen op je reisverzekering, zou je denken. “We hebben een reis- en bijstandsverzekering via Mastercard Platinum waarvoor we maandelijks 17 euro betalen aan Belfius”, zegt Anneleen. “Nu we ze nodig hebben, blijkt dat moeilijker dan verwacht. Een dokter hier schreef al een brief met de vraag om Peter vroeger naar huis te laten terugkeren. Maar de verzekering houdt ons al dagen aan het lijntje. Ze vragen steeds nieuwe documenten. Of documenten die we hen al bezorgden. Mails blijven onbeantwoord... we krijgen telkens een ander verhaal te horen.”

Repatriëring

Uiteindelijk kreeg ze te horen dat de verzekering beslist heeft dat repatriëring niet nodig is, omdat behandeling ook lokaal mogelijk is. “Maar hier zeggen de dokters ons dat er geen behandeling is. Ze zeggen dat je gewoon moet wachten tot het over is. Dat kan dagen, maar ook weken duren.”

“Heel onze vakantie is om zeep. En als je de verzekering eens echt nodig hebt, voelt het aan alsof ze je niet willen helpen”, vervolgt Anneleen. “Ze zeggen ons doodleuk dat mensen wel vaker niet akkoord zijn met hun beslissing. Toch vreemd dat als je een hele week ziek in bed ligt, dat ze je dan niet kunnen repatriëren.” 

Reactie Belfius

“We hebben onze partner die verantwoordelijk is voor onze assistance-dossiers gecontacteerd”, reageert een woordvoerster van Belfius. “Dit is een medisch dossier. Omwille van privacy redenen mogen we verder geen informatie geven. We nemen zo snel mogelijk contact op met onze klant.”

4 Peter moest met een ziekenwagen afgevoerd worden van de pier in Santa Monica.
HLN Peter moest met een ziekenwagen afgevoerd worden van de pier in Santa Monica.
4
HLN

93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddy Herrebout

    Mijn echtgenote heeft na een val in de USA, ginds een operatie ondergaan,. De reisverzekering Allianz heeft ons optimaal bijgestaan, alle kosten (meer dan 125000 euro) vergoed en de terugkeer, samen met een verpleger, geregeld. De verzekering kostte minder dan 200 euro. Een goede verzekering is een must voor reizigers naar de USA

  • Anne Vandeportaele

    Heb dat ook voorgehad...oefeningen bij de kinesist en na 2keer was het gedaan...is een eng gevoel als je dat hebt...

Lees meer