2 Kajakkers in de Ardèche.
Thinkstock Kajakkers in de Ardèche.

Frankrijk wil deze zomer de grenzen openen: “Tegen de Belgen zeggen we: wees welkom”

Als het virus het toelaat, gaan de grenzen van Frankrijk deze zomer opnieuw open voor Europese toeristen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken Jean-Baptiste Lemoyne aangekondigd. Wanneer toeristen juist welkom zijn, daarover kan hij nog geen zekerheid geven. Maar dat Belgen welkom zijn, dat staat vast.

De staatssecretaris verwacht dat het midden juni duidelijk zal zijn wanneer, in welke mate en onder welke voorwaarden Europeanen de grens mogen oversteken. Dat moet gecoördineerd worden tussen de Europese landen. Lemoyne sprak zelf de hoop uit dat de Europese binnengrenzen open zullen zijn voor toeristen als in juli het hoogseizoen begint. Hij verwacht dat rond 15 juni knopen worden doorgehakt binnen de Europese Unie.

Verwarring

Vorige week zei Lemoyne nog dat “de 17 miljoen internationale toeristen deze zomer afwezig zullen zijn”, verwijzend naar het aantal buitenlanders dat Frankrijk normaal bezoekt tijdens de zomermaanden . Hij sprak over een bleu-blanc-rouge-zomer, verwijzend naar de kleuren van de Franse vlag.

Daardoor ontstond het beeld dat de Franse regering de grenzen mogelijks gesloten zou willen houden voor buitenlandse toeristen. Maar de staatssecretaris wilde met zijn uitspraak naar eigen zeggen enkel benadrukken dat de Franse toerismesector het deze zomer vooral van binnenlandse vakantiegangers zal moeten hebben. Niet dat buitenlandse toeristen zullen worden geweerd.

Grote slag om de arm

“Als de strijd tegen het virus zo voorspoedig gevoerd blijft worden”, zei de staatssecretaris, “kunnen we beetje bij beetje het vrije verkeer tussen de Europese lidstaten weer gaan toestaan.” 

Grote slag om de arm is de verspreiding van het virus: als corona toch opnieuw meer gaat rondsluipen dan momenteel wordt verwacht, staat de heropening van de grenzen op losse schroeven. De voorgenomen versoepeling geldt overigens alleen voor de binnengrenzen tussen de landen. De buitengrens van de Schengenzone blijft gesloten tot nader order.

Welkom

Lemoyne maakte van de gelegenheid gebruik om zich specifiek tot de Nederlanders en Belgen te richten. “Tegen de Belgen en Nederlanders, zeker tegen zij die een tweede huis in ons land hebben, zou ik willen zeggen: wees welkom in Frankrijk. Dat zijn mensen die een band met ons land hebben, en er belasting betalen. We willen deze mensen kunnen verwelkomen.”

“Maar daar wordt nog aan gewerkt”, zo voegde hij toe. “We moeten een evenwicht vinden tussen de volksgezondheid en de economie. Het is nog te vroeg om nu al duidelijkheid te geven. Mijn ideaal zou zijn dat iedereen straks weer kan gaan reizen. Maar het zal anders zijn dan voorheen.’’

Online platform

Lemoyne liet ook nog weten dat de Europese Commissie binnenkort met een online platform komt waarop alle reis- en vakantie-informatie komt te staan voor alle lidstaten.

Lees ook: België praat met buurlanden over ‘reisbubbel’, maar ook deze grenzen gaan wellicht open (+)

2 Toeristen op een camping in Île d'Oléron, vorig jaar april.
BELGA Toeristen op een camping in Île d'Oléron, vorig jaar april.

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MARCELLA VANDENBULCKE

    Heb een vriend die in Parijs woont zal die mij mogen komen bezoeken ik woon in België en hij in Frankrijk

  • Christine Laevers

    Ik woon in het departement Indre. Ik denk dat de café's en restaurants tegen 15 juni open gaan. De markten zijn al lang open. De dierenparken, tuinen, musea volgen snel... in de groene zones.

Lees meer