Garantiefonds Reizen vloog al meer dan 10.000 reizigers terug, nog iets meer dan 1.600 te gaan

Tientallen Thomas Cook-reizigers keren vervroegd terug uit Tunesië en Turkije

Sinds de repatriëringsoperatie voor gestrande Thomas Cook-reizigers vorige woensdag werd opgestart, heeft het Garantiefonds Reizen al zowat 10.500 mensen terug naar België gevlogen. Dat blijkt uit een stand van zaken van het fonds. Er verblijven nu nog iets meer dan 1.600 Thomas Cook-reizigers in het buitenland. 

Met meer dan 50 vluchten waarmee Thomas Cook-vakantiegangers konden terugkeren, vormden het voorbije weekend en vandaag het zwaartepunt van de repatriëringsoperatie. In totaal vlogen intussen al circa 10.500 reizigers terug, zegt Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds Reizen. Tegen 6 oktober denkt het Garantiefonds het overgrote deel van de gestrande Thomas Cook-reizigers gerepatrieerd te hebben.

Waar?

De meeste Thomas Cook-reizigers die nu nog in het buitenland verblijven, zitten volgens de tellingen van het fonds in Spanje. Het zijn er iets meer dan 500, van wie 281 op de Canarische Eilanden. Nog 340 vakantiegangers zitten in Turkije, zowat 220 verblijven op de Griekse eilanden, een 170-tal aan de Rode Zee in Egypte en nog een 170-tal in Tunesië. Voorts zijn er nog Belgische toeristen in onder meer Montenegro, Marokko, Portugal en Cyprus.

Ook morgen worden nog enkele honderden reizigers terug in België verwacht. Er keren onder meer toeristen (vervroegd) terug uit Tunesië en Turkije. Ook op vluchten vanuit Faro, Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote zullen Thomas-Cook reizigers zitten.

Gegroepeerd

Voor tientallen reizigers die met Thomas Cook op reis zijn, zal de vakantie dus enkele dagen minder lang duren dan gepland. Het fonds legt morgen concreet twee vluchten in om vakantiegangers vanuit Tunesië en Turkije terug naar België te brengen, terwijl hun vakantie normaal tot vijf dagen langer zou duren.

“We zijn bezig vluchten te consolideren”, legt De Vriendt uit. Daarbij wordt de terugkeer van vakantiegangers gegroepeerd, zodat vliegtuigen niet met amper passagiers aan boord zouden heen en weer vliegen. Het is dan onvermijdelijk dat een aantal mensen vroeger naar huis terugkeert dan verwacht. “Onze taak is de mensen te repatriëren”, stelt de directeur.

Hij benadrukt wel dat het Garantiefonds ook voor de ingekorte vakanties tussenkomt. “De niet-genoten diensten zullen wij ook vergoeden.” De getroffen mensen kunnen een claim indienen 
op de website van het Garantiefonds Reizen.

Brussels Airlines

Voor de Tunesië-reizigers charterde het garantiefonds een vliegtuig van Brussels Airlines, klinkt het bij de luchtvaartmaatschappij. Het zal leeg naar Tunesië vliegen, en daar passagiers oppikken in Djerba en Enfidha. Zo goed als alle 180 zitjes zullen op de terugvlucht naar België bezet zijn, met reizigers die dinsdag, donderdag, vrijdag of zaterdag zouden terugkeren.

Een vliegtuig van Tailwind Airlines zal morgen dan weer reizigers oppikken in de Turkse vakantieplaatsen Bodrum en Dalaman om hen weer naar België te vliegen. De reis van sommigen van hen had normaal tot komende zondag moeten duren, voor anderen was dat dinsdag, donderdag of zaterdag.

Waarschijnlijk zullen de komende dagen nog meer reizigers vroeger dan gepland terugkeren.

Toen touroperator Thomas Cook in België vorige week financieel onvermogend werd verklaard, verbleven er in totaal ruim 13.000 toeristen in het buitenland. Een duizendtal van hen was met de auto op reis en kon dus op eigen houtje terugkeren, maakt De Vriendt het plaatje compleet. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rosane Batsleer

    Cadeaubonnen van Neckermann zijn nu geen eurocent meer waard ! Kunnen die mensen ergens op terug vallen ?

  • Luc Van Ginneken

    @ mr. Willems. Het garantiefonds is een fonds om ons te verzekeren tegen het faillissement van een reisorganisator. Niet tegen afpersing van een lokale hotelier. Ik denk dat we tevreden mogen zijn over dat garantiefonds, zoals het nu gewerkt heeft en bezig is. Iets anders is Thomas Cook UK. Zij hebben Thomas Cook België volledig links laten liggen. Bij de volgende reis zouden wij dus niet alleen aandacht moeten hebben voor de kwaliteit van de reis, maar van hun contracten.

Lees meer