6
REUTERS

Gouden tijden voor Nederlandse bouwers van luxueuze superjachten

Onze noorderburen hebben een lange maritieme traditie met als hoogtepunt het gouden tijdperk van de 17de eeuw, waarin ze enorme rijkdom vergaarden. Die gouden tijden lijken nu opnieuw aangebroken, althans voor bouwers van luxueuze superjachten. "Ons orderboekje zit vol tot 2020", zegt Johan Kaasjager van Heesen Yachts uit Oss aan Reuters.

"Dit jaar leveren we drie jachten af en er komen er nog veel meer", aldus Kaasjager. Een van hun bouwdokken is zo groot dat ze het "kathedraal" doopten. Het is 90 meter lang en voorziet de nodige ruimte om het grootste superjacht ooit van Heesen te bouwen: de 80 meter lange Cosmos. Het Nederlandse bedrijf heeft een vaste stek veroverd in het verkoopsegment van jachten tussen 50 en 80 meter lang. Zodanig zelfs dat het de bestellingen niet kan bijhouden, ook niet na uitbreidingen.

6
REUTERS

Nederland telt nog een aantal andere grote jachtbouwers die in de top tien staan van de wereld. Dit jaar moeten ze enkel Italië laten voorgaan wat jachten betreft met een lengte van minstens 24 meter. 65 van die luxebootjes zitten er nog in de pijplijn. De gemiddelde prijs lag vorig jaar op een record van 57 miljoen euro. Italië heeft de grootste productie, maar Duitsland is marktleider voor megajachten langer dan 100 meter. Nederland staat dan weer bekend voor betrouwbaarheid, high-tech snufjes en snelheid. De Nederlandse bedrijven deden hun verkoop stijgen van 662 miljoen euro in 2014 tot 1,2 miljard vorig jaar. Dat is zo'n dertig procent van de totale wereldwijde verkoop die rond de 4 miljard euro ligt.

6
REUTERS

Waarom de superrijken blijkbaar een rush op luxejachten houden, is volgens Kaasjager dat ze meer dan ooit willen ontsnappen aan het dagelijkse leven. "Op volle zee is een jacht helemaal privé en is het de perfecte manier om te ontspannen en bij je familie te zijn." Sinds de financiële crisis van 2007-2008 neigen de kopers naar luxueuzere en grotere schepen, met leuke dingen als helipads, zwembaden, en watervallen die ook dienst doen als projectiescherm. Met andere woorden: de kloof met cruiseschepen wordt meer en meer gedicht.

Aan de koperskant nemen de laatste tien jaar de VS en Rusland de leiding, samen goed voor 40 procent van de bestellingen. De Amerikanen staan in voor 22 procent daarvan. 

6
REUTERS
6
REUTERS
6
REUTERS

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Herman Botermans

    Elk verkocht schip is 57 miljoen euro terug in de Europese economie. Blijven bouwen en nog duurder maken, we pluimen de Russen en Amerikanen wel! Proficiat Nederland.

  • jan van coillie

    het spreekwoord in de kleinste hut is er plaats voor groot geluk is hier zeker van toepassing ik heb een bootje van 10 meter lang en 3.50 breed maar ben gelukkiger dan de meesten met zulk monsterjacht geloof mij de zee is ook evenveel van mij dan van hun.

Lees meer