5
Corbis

Leven als god in Lyon

Onderweg naar het zonnige zuiden laten we Lyon vaak links liggen. Nochtans is de Zuid-Franse stad een paradijs voor foodies, kunstliefhebbers én wijnliefhebbers, want de Beaujolaisstreek ligt net om de hoek. Santé!

Als we de straten afdalen in La Croix Rousse, waar vroeger de canuts (zijdewerkers) leefden en nu vooral kunstenaars, lopen we op een paar mensen af om de weg te vragen. Maar de trappenstraat en de mensen die er rondhangen, blijken gezichtsbedrog, een immense muurschildering met een perfect trompe-l'oeil-effect.

Lyon heeft honderden van deze fresco's, maar Le Mur des Canuts, de kunstig beschilderde blinde muur van een gigantisch flatgebouw, is een van de belangrijkste en de grootste.

5 Le Mur des Canuts
Corbis Le Mur des Canuts

Nog een muur die eruitspringt is La Fresque des Lyonnais, waarop het verhaal van de Lyonezen doorheen de geschiedenis wordt verteld. Op de balkons staan bijzonder realistisch geschilderde mensen die iets betekenden voor Lyon: sterrenkok Bocuse, de gebroeders Lumière... Hoe hoger op het gebouw, hoe verder we teruggaan in de geschiedenis. Ze lijken zo echt dat we zonder nadenken onze hand opsteken als we voorbijwandelen.

Tussen 2 rivieren
Vlak bij ons hotel is er La Bibliothèque de la Cité, met immense boeken in de geschilderde ramen, verwijzend naar de boekenkraampjes langs de Saône. Het oude centrum, la Prêsque Ile, ligt immers tussen twee rivieren, de Saône en de Rhône. Maar ook daarbuiten vertellen de muren verhalen. Elf Lyonese artiesten verenigden zich dertig jaar geleden in het collectief Cité Création en leidden nog eens vijftig kunstenaars op. Samen goed voor meer dan 400 fresco's, verspreid over de hele stad. Een kleurrijk offensief tegen de saaie betonzee die Lyon teisterde. De meest bezochte plek is het openluchtmuseum Tony Garnier, waar 25 blinde muren van blokken op de Boulevard des Etats-Unis door kunstenaars beschilderd werden met hun interpretatie van de ideale stad.

Rue de Bouchons
Shoppen, musea bezoeken, ronddolen in de door Unesco beschermde straatjes van Vieux-Lyon, het kan allemaal... Maar in de gastronomische hoofdstad wil je vooral lekker eten. Dat doen wij dan ook met volle overgave. Nergens in Frankrijk zijn er meer restaurants. Of je nu gaat naar een van de veertien sterrenrestaurants of gewoon op straat wat meepikt: het is overal lekker. Maar de bouchons, die uniek zijn voor Lyon, zijn het leukst. In de renaissancetijd was de stad bekend om zijn zijde en de zijdewerkers aten in bouchons, kleine gezellige eethuisjes waar je grote porties kreeg en waar het lekker en vooral goedkoop was. Vandaag voelen velen zich geroepen maar slechts weinigen zijn uitverkoren, want er bestaan nog maar zeventien echte bouchons en die herkennen we aan het keurlabel op de deur. Je eet er de typisch Lyonese (vlees)keuken. Enkele bouchons, zoals Le Vivarais, brengen iets modernere gerechten en zijn ook afgestapt van de wit-rood geblokte tafellakentjes.

5
Kos

Kip zonder kop
Lekker, heerlijk, vaak zelfs delicieus is zowat alles wat we achter onze kiezen steken. Topchef Paul Bocuse, geboren en getogen in Lyon, zette de stad op de gastronomische kaart. Buiten zijn driesterrentempel L'Auberge du Pont de Collonges heeft hij nog vijf iets democratischer geprijsde bistro's, in alle hoeken van de stad. Ook de delicatessenmarkt Les Halles de Lyon-Paul Bocuse werd naar hem genoemd. We lopen er rond als een kip zonder kop (maar dan wel een van Bresse), want de delicatessen zien er zo appetijtelijk uit dat we alles willen proberen. Goedkoop is het niet, maar noch de Lyonezen, noch de vele toeristen lijken zich daaraan te storen. "Crisis bestaat niet op de Bocuse-markt", zegt een vriendelijke meneer die ons zijn plaatsje aan de overvolle oesterwijnbar afstaat. Want als echte Lyonezen sluiten we ons bezoek af met een glas heerlijke witte wijn en een bord vol blinkende oesters."

Trappenstad
Een gezonde eetlust en een perfecte conditie zijn twee dingen die je niet mag vergeten als je naar Lyon gaat. Ons uithoudingsvermogen wordt meteen op de proef gesteld als we de bijna 300 treden naar de Basilique de Fourvière beklimmen. Die inspanning wordt beloond met het mooiste zicht op de stad, die net ontwaakt en in een warm oranje licht baadt. Naast de basiliek kan je een kleine kopie van de hoogste verdieping van de Eiffeltoren bewonderen. Een immense gouden maagd die over de stad waakt, torent hoog boven ons uit. Het uitzicht is adembenemend. En het leukste plekje om er volop van te genieten is zonder twijfel het terras van restaurant de Fourvière.

De vele trappen maken de stad zuiders gezellig. Ook de smalle straatjes en de traboules (overdekte steegjes, dwars door de gebouwen heen), dragen daartoe bij. Traboules bestaan alleen in Lyon, omdat de zijdewerkers zo hun zijde droog van de ene naar de andere kant van de stad konden brengen. Ooit maakten ze deel uit van een doolhof van meer dan 300 geheime binnenstraatjes. Wie verloren vreest te lopen, kan net als wij een begeleide traboules-tocht boeken.

In de Rue St. Jean komen we in de wereld van de guignols terecht: traditionele marionetten en poppenkastfiguren, gemaakt uit hout. In Le Petit Musée Fantastique de Guignol, kan je de mooiste door de geschiedenis heen bekijken, van Louis de Funès tot president Hollande. In de shop, waar we zien hoe een jongeman ze maakt, kan je dit typisch Lyonese product ook kopen. Als je voldoende geld neertelt tenminste.

5
Thys

En er is ook Le Musée Gadagne, een 16de-eeuws paleis waar le guignol de hoofdrol speelt. Er staan marionetten uit de hele wereld tentoongesteld. Op de leuke daktuin kan je iets eten of - zoals wij - gewoon eventjes ontsnappen aan de drukte. Een voorstelling bijwonen met deze typische marionetten kan in La maison de Guignol, in de St. Georges-wijk, in het historische hart van de stad.

Witte Beaujolais
In de hoofdstad van de gastronomie willen we uiteraard de lokale wijnen proeven en als het even kan de gereputeerde Lyonese keuken onder de knie krijgen.

Een perfect adresje om te scoren op beide vlakken is Table, éTable & Tablier in Villefranche-sur-Saône, vlak naast Lyon, aan de poort van de Beaujolais. Stéphane Fonlupt ontvangt ons in zijn historische huis, leert ons de Lyonese keuken kennen en toert met ons rond in zijn VW-busje uit de jaren 70, om een paar heerlijke beaujolaiswijnen te degusteren.

De streek is prachtig en het busje maakt een geluid dat ons terug naar de hippietijd voert. De wijnboeren horen ons al van ver aankomen. Onze prijs voor de lekkerste beaujolais - een witte! - gaat naar de Accord Majoeur van Oederia. Er wordt weinig witte beaujolais geproduceerd, maar deze is er een om te onthouden, en we betalen niet eens 7 euro voor een fles.

Stéphane is een kok met veel ervaring. De quenelles die we leren maken - nog zo'n typisch product van Lyon - zijn om duimen en vingers bij af te likken. Zijn kookcursus is geanimeerd en houdt ook een marktbezoek in. We eten alles samen op en schenken nog een laatste glaasje witte beaujolais in. De ontdekking van de dag!

Zeker doen:
- Table, éTable et Tablier: kookcursus, marktbezoek en tocht langs lokale producenten en wijngaarden in de Beaujolais: Table, éTable & Tablier

5 Stéphane Fonlupt van Table, éTable & Tablier
Thys Stéphane Fonlupt van Table, éTable & Tablier

- 'Lyon et ses murs peints' van Corinne Poirieux: een handige gids om de Lyonese fresco's te ontdekken. Er zijn ook geleide tours.
- Een tour doorheen de geheime traboules kan je boeken op: Guided Tours & Excursions
- Een guignol theatervoorstelling: La Maison de Guignol
- Een mini-guignolmuseum en shop: Le Petit Musée Fantastique de Guignol
- Het Gadagne museum: Gadagne musées
- Een moderne bouchon: Restaurant Le Vivarais
- Een van de beste traditionele bouchons: Abel Comptoir: Café Comptoir Abel
- Eten bij Paul Bocuse: Paul Bocuse
- Beaujolaiswijnen Oedoria: Oedoria

Praktisch
Erheen: 735 km van Brussel, met de wagen doe je er 6,5 uur over. Met de tgv amper 3,5 u. Vliegen op minder dan een uur. Het goedkoopst is het met EasyJet, maar alle grote maatschappijen vliegen ernaartoe, ook Brussels Airlines.

Hotels
Mama Shelter: een goedkoop, erg speels en bijzonder trendy hotel. Je boekt er al vanaf 49 euro. De inrichting is van Philippe Stark.
Ligt niet pal in het centrum, maar op zo'n 25 min. wandelen naar Place Bellecour. Meer info vind je op Mama Shelter.

Mon Hotel Particulier: In het hart van het oude Lyon. Te boeken vanaf 90 euro. Vier appartementen in hedendaags design. Mon Hôtel Particulier

Cour des Loges: vijfsterrenhotel met een perfecte mix van modern en klassiek, vanaf 190 euro. Cour des Loges

Lees meer