Boris Johnson blijft het hard spelen.
EPA Boris Johnson blijft het hard spelen.

Londen schrapt onmiddellijk vrij verkeer van personen bij harde brexit: “Onverantwoord”

De regering van de Britse premier Boris Johnson wil "onmiddellijk" een einde maken aan het vrije verkeer van personen indien het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder echtscheidingsakkoord uit de Europese Unie zou stappen. Dat heeft Downing Street vandaag aangegeven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Het vrije verkeer zoals het vandaag bestaat zal ten einde komen op 31 oktober wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat", laat een woordvoerster verstaan. "We zullen bijvoorbeeld meteen veel strengere regels op vlak van criminaliteit invoeren voor mensen die het land binnenkomen.” Ze herinnerde eraan dat Johnson een puntensysteem naar Australisch model blijft nastreven. 

Dankzij het vrije verkeer van personen kunnen onderdanen van EU-lidstaten gedurende maximaal drie maanden verblijven in een andere lidstaat. Ze mogen zich ook voor langere tijd in het land vestigen op voorwaarde dat ze werk hebben of over voldoende bestaansmiddelen beschikken. Wie vijf jaar lang legaal in een andere lidstaat woont, verwerft een duurzaam verblijfsrecht. 

Akkoord verworpen
In het echtscheidingsakkoord dat Johnsons voorganger Theresa May met de EU had onderhandeld, was een overgangsperiode tot eind 2020 vervat. Het vrije verkeer van personen zou daarin onverkort van kracht blijven, net als de rest van de Europese wetgeving. Het akkoord is echter al driemaal verworpen in het Britse parlement en Johnson wil nu de EU desnoods zonder akkoord verlaten. 

May dacht er ook aan om zelfs in een scenario zonder echtscheidingsakkoord en overgangsperiode het vrije verkeer nog tijdelijk te behouden. Het idee circuleerde ook om EU-onderdanen nog drie maanden lang vrij te laten verblijven in het Verenigd Koninkrijk alvorens ze een aanvraag voor een langer verblijf zouden moeten indienen. Die opties zijn door Johnson echter van tafel geveegd. 

“Deur voor discriminatie staat open”
The3million, de vereniging die de belangen van de zowat 3,6 miljoen EU-onderdanen in het Verenigd Koninkrijk verdedigt, is ontzet over de aankondiging van Downing Street. "Dit is onverantwoord en opent de deur naar veralgemeende discriminatie", twitterde de organisatie. 

Volgens de Britse regering hadden eind juli al meer dan één miljoen EU-onderdanen de status van ‘permanent ingezetene’ verkregen. Zij zullen ook na de brexit aan de andere kant van het Kanaal kunnen blijven wonen. Andere EU-onderdanen die al in het Verenigd Koninkrijk wonen, kunnen nog altijd een verblijfsrecht aanvragen.

135 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Camp

    Ik wordt dit spelletje moe, dat de EU de britten ineens buiten gooit! Dreigen, dreigen en nog eens dreigen. Als je een akkoord wil, dan ben je daar met 2 mee bezig. Krijg je iets niet wat je wilde dan moet je niet als een kind gedragen, elke partij heeft zijn wensen in dit akkoord. Wat BJ wil, is enkel dat alles voor UK goed is en de rest mag stikken.buiten ermee!

  • Marc Camp

    Ik wordt dit spelletje moe, dat de EU de britten ineens buiten gooit! Dreigen, dreigen en nog eens dreigen. Als je een akkoord wil, dan ben je daar met 2 mee bezig. Krijg je iets niet wat je wilde dan moet je niet als een kind gedragen, elke partij heeft zijn wensen in dit akkoord. Wat BJ wil, is enkel dat alles voor UK goed is en de rest mag stikken.buiten ermee!

Lees meer