3 Indien de hyperloop ooit realiteit wordt, zou hij er zo uit kunnen zien.
rv Indien de hyperloop ooit realiteit wordt, zou hij er zo uit kunnen zien.

Met hyperloop binnen half uur van Amsterdam naar Brussel

De komst van een hyperloop kan de reistijd tussen Amsterdam en steden als Brussel, Düsseldorf en Duisburg verkorten tot minder dan dertig minuten. Dat staat in een verkennend onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Deze zogenoemde hyperloop, een magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis, kan mensen en goederen met een zeer hoge snelheid tot wel 1.000 kilometer per uur vervoeren. Het concept is in 2012 geïntroduceerd door Tesla-topman Elon Musk en sinds 2016 verder ontwikkeld door het Nederlandse Hardt Hyperloop.

"We weten dat mensen bereid zijn om voor hun werk van deur tot deur maximaal één uur te reizen", zegt gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland. "Met zo'n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen. Dat klinkt veelbelovend. Daarom gaan we overleggen met andere overheden en partijen om dit onderzoek verder te brengen."  Belangrijke economische gebieden zoals Ruhrgebied-steden Düsseldorf en Duisburg zijn zo van deur-tot-deur binnen een uur te bereizen. “Daarmee komen woon-werkafstanden in een heel ander perspectief te staan”, zegt de provincie.

De hyperloop kan ook korte-afstandsvluchten vervangen, waardoor er volgens de onderzoekers meer ruimte komt op een luchthaven als Schiphol voor langere (intercontinentale) vluchten. De provincie kijkt de komende tijd met andere partijen of er nog meer onderzoek moet komen naar de komst van de supersnelle trein.

3 In de VS bestaan plannen voor een hyperloop tussen St. Louis en Kansas City, steden in Missouri.
Photo News In de VS bestaan plannen voor een hyperloop tussen St. Louis en Kansas City, steden in Missouri.
3 Ook Virgin is met hyperloops bezig. Op een technologiebeurs in Dubai werd een prototype voorgesteld.
EPA Ook Virgin is met hyperloops bezig. Op een technologiebeurs in Dubai werd een prototype voorgesteld.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy De Vos

    Prachtig, men zou beter wat meer investeren in dit soort technologie!

  • Eduard Maes

    Voor zakenreizen , waar time is money, kan dit interessant zijn. Maar als ik een stad wil gaan bezoeken dan geniet ik toch graag van de reis heen en terug en dit liefst met de trein als het over zulke aangrenzende steden gaat. Helaas is de trein in vele gevallen duurder dan de auto.

Lees meer