2
Photo News

Miljoenenboetes voor Ryanair en Wizz Air wegens handbagagetoeslag

In Italië heeft de mededingingsautoriteit AGCM vandaag een boete opgelegd van 3 miljoen euro aan Ryanair en 1 miljoen euro aan Wizz Air, wegens hun controversiële beleid rond handbagage. AGCM vindt het een "contractuele verplichting" dat handbagage in de standaard ticketprijs is vervat.

Beide lagekostenluchtvaartmaatschappijen voerden op 1 november nieuwe regels in waardoor passagiers als gratis handbagage slechts één kleine tas mogen meenemen die onder de stoel moet passen. Voor grotere stukken, zoals rolkoffers, moet worden bijbetaald.

"Het vragen van een toeslag voor een essentieel element misleidt consumenten in verband met de eigenlijke prijs van het ticket en bemoeilijkt het vergelijken met prijzen van andere maatschappijen", stelde AGCM eerder al. Nu ze klaar is met haar onderzoek, stelt de mededingingsautoriteit dat het Ierse Ryanair en Hongaarse Wizz Air de regels wel degelijk overtreden door "niet-transparante" prijsverhogingen door te voeren.

Ryanair en Wizz Air hebben nu 60 dagen om te reageren op de beslissing en er zich naar te schikken.

2 Een toestel van Wizz Air.
Photo News Een toestel van Wizz Air.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan desimpel

    Ik gebruik rayanair vrij regelmatig. Boeken is idd moeilijker geworden.. vorige maand 20 euro per valies gekregen omdat we deze niet hebben afgegeven bij de incheckbalie..voordien mocht je ze daar niet afgeven..ze veranderen te dikwijls, spijtig. Verder geen problemen met rayanair...

  • Luc Moortgat

    Persoonlijk vond ik goede maatregel van Ryanair daar deze zeer lage kosten maatschappij, vooral de lage kosten trippers aantrekt, die buitensporig afmetende bagage binnensmokkelt. Er was eenvoudig geen plaats meer in de bin. De bescheiden reiziger die weinig meeneemt hoeft niet te betalen voor de wereldreiziger.

Lees meer