REUTERS

Minder boekingen na aanslagen in Brussel wegen op Thomas Cook

Thomas Cook kampt sinds de aanslagen in Brussel van 22 maart met een sterke daling van de vraag naar reizen in België. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers. De Britse reisgroep krijgt ook afgenomen interesse in Turkse bestemmingen niet gecompenseerd.

De boekingen voor het komende zomerseizoen liggen 5 procent achterop tegenover vorig jaar, zo meldt Thomas Cook. Belangrijke factor is de instabiliteit in Turkije: de boekingen voor dat land zijn ingezakt en dat wordt niet gecompenseerd door een groeiende vraag naar alternatieve bestemmingen. Hoe groot de daling in Turkije juist is, zegt het bedrijf niet. Wel blijkt dat de boekingen naar alle andere bestemmingen dan Turkije in totaal 6 procent zijn gestegen.

De winterboekingen voor het seizoen 2016/2017 zijn goed gestart. Zelfs de vraag naar Turkije nam de laatste weken wat toe, maar ligt nog steeds ver onder het niveau van vorig seizoen. "Daarnaast heeft de aanslag op Brussels Airport in maart een aanzienlijke impact op onze Belgische business, door de operationele onderbreking van het vliegprogramma, een hoog aantal annuleringen en een aanzienlijke daling in de vraag", luidt het. "Deze effecten zullen waarschijnlijk vooral acuut zijn in het derde kwartaal."

Thomas Cook denkt nu nog een onderliggende ebit (winst voor intresten en belastingen) voor het hele boekjaar te kunnen halen tussen 310 miljoen en 335 miljoen Britse pond. Dat is wat minder optimistisch dan de analistenverwachting van 310-359 miljoen pond. Beleggers stuurden het aandeel vanochtend tot 18 procent lager. Mogelijk is die afstraffing ook een reactie op het vermiste vliegtuig in Egypte.

Lees meer