6
Mitsubishi

Roadtrip bomvol cultuur tussen Gent en Oostende: het favoriete parcours van Clara Cleymans

Je hebt zin in een dagje cultuur, maar kan door het brede aanbod niet beslissen waar je precies heen wil? Combineer dan gewoon een aantal hotspots in een culturele roadtrip. Actrice Clara Cleymans stippelt haar favoriete route uit van Oostende naar Gent.

9.30 uur: Art deco en zeelucht

"Ik hou erg van onze kust, maar ik vind het jammer dat er zo veel hoogbouw staat", aldus Clara Cleymans. "Al die nieuwe appartementen vormen niet bepaald een fraai zicht. Gelukkig zijn er enkele uitzonderingen, zoals hotel Thermae Palace in Oostende. Het art deco-gebouw straalt echt nog de glorie van vroeger uit. Het ziet er imposant uit, maar heeft ook iets lekker afgeleefds. Zodra je er binnenkomt, waan je je in een aflevering van Hercule Poirot. Als ik aan zee blijf overnachten, logeer ik hier in een kamer met een balkon dat uitkijkt op het water. Wakker worden met zo'n uitzicht is echt zalig. Ik kom hier ook graag om te ontbijten, met een goed boek of een leuke gesprekspartner."  

Thermae Palace Hotel, Koningin Astridlaan 7, 8400 Oostende. 

6
Arne Deboosere

10.30 uur: Op ontdekking in Mu.ZEE

Clara Cleymans: "Op een wandelafstandje van de dijk ligt het Kunstmuseum aan Zee. Dat is iets minder bekend, maar wel de moeite waard als je aan de kust bent. Zeker als er net een regenbui opsteekt. Ik ben een grote fan van schilders zoals Ensor en Spilliaert, hun werken maken deel uit van de vaste collectie. Onlangs kregen ze een nieuw onderkomen in een aparte museumvleugel. Daarnaast organiseert Mu.ZEE originele tijdelijke tentoonstellingen, die altijd mooi ingekleed zijn. Ik heb er al verschillende gezien en ik was telkens onder de indruk. Momenteel loopt er eentje van de Amerikaanse kunstenaar Richard Tuttle. Hij heeft een reeks werken gemaakt die inspelen op de schilderijen van Ensor, het is interessant om beide naast elkaar te zien. En vanaf oktober kan je naar 'Het vlot', een internationale tentoonstelling gecureerd door Jan Fabre."  

Kunstmuseum aan Zee, Romestraat 11, 8400 Oostende

6
MUZEE

13 uur: Een stukje Japan in Brugge

Heb je geen zin om je avond in de file door te brengen, vertrek dan tijdig richting binnenland. Met een tussenstop in Brugge bijvoorbeeld. "Daar heb je Tanuki, in mijn ogen het beste Japanse restaurant van België. Omdat ik nooit kan kiezen, bestel ik altijd een 'wandeling door het menu'. Niets zo spannend als nieuwe smaken ontdekken. De zaak is bovendien heel mooi ingericht: zen, met een Japans tuintje. Erg authentiek. Na het eten wandel ik graag nog even door de binnenstad om mijn ogen de kost te geven."  

Tanuki, Oude Gentweg 1, 8000 Brugge. 

6
Restaurant Tanuki

19 uur: Hoge tonen in Gent

"Niet alleen Brugge, maar ook Gent is een prachtige stad om in te verdwalen", vervolgt Clara. "Er is bovendien altijd wel iets te beleven op cultureel vlak. Ik ben een grote operafan. En sommige voorstellingen zijn alleen in Gent te zien, in het gebouw van de Opera van Vlaanderen. Het gebouw is prachtig, alleen al daarom is het een bezoek waard. De schouwburg dateert uit de negentiende eeuw en werd opgetrokken omdat de rijke Gentse industriëlen een operagebouw wilden dat paste bij de uitstraling van hun stad, een echt pronkstuk dus. De rode lopers, fluwelen gordijnen en luisterrijke kroonluchters stralen pure luxe uit. Bovendien voelt het alsof alle mooie verhalen die er bezongen worden er echt in de muren zitten."  

Opera Gent, Schouwburgstraat 3, 9000 Gent

6
Visit Gent

22 uur: Chic ou Belgique?

"Heb je honger of dorst gekregen? Dan kan je na de voorstelling terecht in het naburige Café Theatre", tipt Clara. "Of, voor een snelle hap, bij frituur Melangoest. Daar hebben ze echt geweldig goede frieten! Het moet niet altijd chique zijn, toch?"

Café Theatre, Schouwburgstraat 5-7, 9000 Gent
Melangoest, Schouwburgstraat 18, 9000 Gent

6
Café Theatre

"Als ik lange afstanden moet doen, voel ik me het veiligst in een SUV. Je zit een beetje hoger, waardoor je meer overzicht hebt in het verkeer. Ik rijd zelf met een Mitsubishi ASX. Een echte blikvanger dankzij z'n dynamische ontwerp. Ik kan ook niet meer zonder het navigatiesysteem. Je kan kiezen tussen TomTom of een app op je smartphone, zodat je realtime verkeersinfo ontvangt. Als fileleed dan toch onvermijdelijk is, steek ik al m'n energie in een stevige playbacksessie met mijn favoriete Spotifylijst. Dankzij Apple Carplay kan ik gemakkelijk zappen naar het volgende nummer. De parkeersensoren en de achteruitrijcamera helpen me dan weer mijn wagen zonder problemen in het kleinste plekje te parkeren. Altijd handig als je je, net zoals ik, vaak in het centrum van een stad begeeft."  

Meer weten over de Mitsubishi ASX? Klik hier

Lees meer