6

Stad, natuur en strand aan Costa de la Luz

In het diepste zuiden van Spanje combineer je makkelijk twee authentieke steden met het strand en een fikse brok ongerepte natuur. In Cadiz en Jerez de la Frontera proef je van het pure Andalusië, het natuurpark van Cota Doñana is een van de mooiste in Europa en de Costa de la Luz biedt gouden stranden.

Jerez de la Frontera: sherry, paarden en flamenco
Je bent niet echt in Jerez geweest zonder een bezoek aan een sherrybrouwerij - sherry heet hier trouwens 'Jerez'. Gonzalez Byass is de grootste producent, ondermeer van de wereldberoemde Tio Pepe. Je kan de brouwerij en het domein bezoeken met achteraf een proeverij. Ga zeker ook de vaten bekijken, gesigneerd door personaliteiten als Orson Welles, Steven Spielberg en de hele Spaanse koninklijke familie.

Jerez is ook de bakermat van nog een andere Spaanse klassieker: flamenco. Elke gelegenheid is goed voor een flamencofeestje. Echte liefhebbers kruisen september aan in hun agenda, want dan strijkt de naam en faam in flamencoland neer in Jerez voor wat het grootste flamencofeest van Spanje is. Nog een must is de schitterende Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, in 1973 opgericht als ruiteracedemie. Dressuur is het hoofdvak maar wie wil kan ook trainingen bijwonen en de stallen en zadelmakerij bezoeken. Maar de meesten komen uiteraard voor de spectaculaire show. Terwijl klassieke muziek door de boxen galmt, leiden de fiere ruiters in prachtige 17de-eeuwse kostuums hun dansende paarden door de piste. Indrukwekkend!

Logeren: Villa Jerez (*****) is een modern en stijlvol hotel op wandelafstand van het stadscentrum. De ruime en lichte kamers bieden uitzicht op de heerlijke binnentuin met zwembad. Een ware oase in de stad. Vanaf 59,30 euro per persoon per nacht met ontbijt bij Caractère (Caractère).

Eten: flamenco met diner in Cuna del Flamenco, Plaza de Silos. Tapasbars in overvloed, zoals 'Juanito' en 'La Concha'.

Bezoeken: sherrybodega's van Gonzales Byass/Tio Pepe (Gonzales Byass) en Domecq (Domecq). Paardrijschool Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre (Real Escuela).
Meer info: Turismo Jerez

Parque National de Doñana: Europa's mooiste natuurpark
Rij je van Jerez de la Frontera een half-uur in westelijke richting, dan beland je in een van de levendigste en gezelligste stadjes van de Costa de la Luz: Sanlúcar de Barrameda. Ook hier overheersen sherry, tapas en flamenco. Vanuit Sanlúcar de Barrameda kan je met de auto bijna de hele Costa de la Luz oostwaarts afrijden, 150 kilometer van brede, soms helemaal verlaten, goudgele zandstranden tot in surfersparadijs Tarifa, met Marokko aan de overkant.

Steek echter eerst per boot de Guadalquivir over om de 120.000 hectare natuur te ontdekken in het Parque National de Doñana, een van de grootste en mooiste moerasgebieden ter wereld met maar liefst 30 kilometer zandstrand, duinen, moerasgebied en pijnboombossen. In 1967 werd het domein beschermd en in 1994 uitgeroepen tot Unesco-erfgoed. Jaarlijks krijgt het zo'n 400.000 bezoekers voor de 360 soorten vogels - waaronder roze flamingo's - en duizenden soorten planten, insecten en de zeldzame dieren. De bedreigde Iberische nachtlynx is ongetwijfeld de meest opvallende. In het bezoekerscentrum kan je je inschrijven voor 4x4-tochten, begeleide wandelingen en vogelobservaties.

Jerez-Sanlúcar de Barrameda: 30 km.
Logeren: dicht bij het park en vlak aan strand en de zee in de mooie parador Mazagon (****) in Matalascañas. Bij Caractère vanaf 37,50 euro per persoon per nacht met ontbijt.
Eten: San Balbino in het centrum van Sanlúcar de Barrameda serveert eindeloos veel verschillende hapjes. Veel vis en zeevruchten, zoals reuzengarnalen, of 'ortiguillas' (gefrituurde algen).
Bezoeken: Parque National de Doñana: Sanlucar de Barrameda - Junta de Andalucia - Red de Parques Nacionales Parques Donana.
Meer info: Donana Visitas.

Cadiz: het kleine Havana
Cadiz is gebouwd op een schiereiland en werkelijk elke straat leidt naar zee. Als je richting oude stad rijdt, langs de wandelkade met uitzicht over de oceaan, waan je je in Havana door de pastelgetinte huizen. De oudste stad van West-Europa - gesticht door de Feniciërs in 1.100 voor Christus - heeft gek genoeg maar weinig echt oude gebouwen. De tand des tijds heeft heftig toegeslagen, maar de stad heeft ook een woelig verleden gekend. Door haar bijzondere ligging kozen piraten haar vaak als doelwit en onder meer de Grieken, Romeinen en Arabieren streden om het schiereiland. Restanten van robuuste versterkingen getuigen hiervan. Ooit was de stad omwald en alleen toegankelijk via de beschutte haven. Vooral na 1492 heerste hier een serieuze bedrijvigheid, toen de stad het monopolie kreeg op tochten naar Midden-Amerika. Columbus vertrok hier ook op ontdekking naar Amerika.

Verspreid over de hele stad werden ooit 180 uitkijktorens gebouwd om de bedrijvigheid van de boten te observeren. De Torre Tavira bleef mooi bewaard en geeft schitterende panorama's over de stad prijs.
Cadiz is eigenlijk één lange sliert smalle straten tussen de riante pleinen in. Daar schijnt de zon weelderig, maar in de straten zelf kan je genieten van koelte en schaduw. Aangezien de stad op een schiereiland werd gebouwd en uitbreiden enkel in de hoogte kon, zijn de straten heerlijk schaduwrijk geworden. Ideaal, want in de zomer durft het kwik hier stijgen tot 40°C.

Elk plein heeft zijn typische sfeer. Bij locals is Plaza de las Flores erg geliefd. Hier worden al decennia bloemen verkocht bij de Iglesia Santa Cruz, en bij Las Flores ga je voor paella en de beste gefrituurde zeevruchten van de stad!

De Plaza de la Catedral is veruit het populairst bij toeristen die de kathedraal bezoeken. De vele terrasjes zijn ideaal om te verpozen voor je begint te shoppen. Cadiz is namelijk een winkelparadijsje: charmante boetiekjes, grote ketens, leuke hebbedingetjes... Alles tegen prehistorische prijzen.

Maar om 13 uur stipt sluiten de winkels de deuren. Dan geven de inwoners zich massaal over aan hun siësta op het strand. Vooral het stadsstrand La Caleta, vlak bij de oude stad, is een trekpleister. Je kan er heerlijk zonnebaden met een burcht, vissersbootjes en de stad in je vizier. En in de restaurantjes langs de kade word je verwacht voor frisse drankjes en verse vis.

Sanlúcar de Barrameda-Cadiz: 54 kilometer.
Logeren: de Parador de Cadiz in het hart van de culturele wijk, op wandelafstand van de oude stad en met schitterend uitzicht op zee. Ruime mooie kamers. Vanaf 37,50 euro per persoon met ontbijt bij Caractère.
Eten: Las Flores (paella) op het Plaza Topete de las Flores. Verfijnder is Sopranis in de Calle Sopranis (Sopranis). Duur is Aponiente, in El Puerto de Santa Maria (Aponiente), met één Michelinster.
Bezoeken: Torre Tavira, een 18de- eeuwse wachttoren, voor het mooiste panorama. Het vergt wel wat klimwerk (Torre Tavira).
Meer info: Cadizcf

Praktisch

Erheen: met Jetairfly vlieg je tot oktober van Brussel naar Jerez de la Frontera (Jetairfly) of met Iberia via Madrid (Iberia).

Beste periode: net voor of net na de zomer (minder heet).

Vervoer: een auto huren vanaf 16,29 euro per dag bij Holiday Cars (Holiday Cars).

Info: Spain Info - Andalucia

6 De kathedraal van Jerez de la Frontera, gezien vanuit het kasteel (Alcazar).
De kathedraal van Jerez de la Frontera, gezien vanuit het kasteel (Alcazar).
6 In Jerez De La Frontera is elke gelegenheid goed voor een flamencofeestje. Of een sherry.
In Jerez De La Frontera is elke gelegenheid goed voor een flamencofeestje. Of een sherry.
6 Paardenshow op de ruiterschool Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre in Jerez de la Frontera.
Paardenshow op de ruiterschool Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre in Jerez de la Frontera.
6 In het park leven 360 soorten vogels, waaronder roze flamingo's.
In het park leven 360 soorten vogels, waaronder roze flamingo's.
6 Zonnebaden doe je in Cadiz met zicht op een burcht, vissersbootjes en de stad op het stadsstrand La Caleta.
Zonnebaden doe je in Cadiz met zicht op een burcht, vissersbootjes en de stad op het stadsstrand La Caleta.

Lees meer