Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Thomas Cook zet activiteiten stop, reizen vanuit België gaan wel door

De noodlijdende touroperator Thomas Cook staakt met onmiddellijke ingang alle activiteiten. Dat meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA. "Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd", meldt de instantie op Twitter. De ondergang van het bedrijf treft zo’n 600.000 vakantiegangers. Thomas Cook had de overheid gevraagd 150 miljoen pond (170 miljoen euro) vrij te maken voor een reddingsplan van het bedrijf, maar Londen is niet ingegaan op die vraag.

In een persbericht stelt Thomas Cook dat het crisisoverleg van zondag geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, CEO van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval, maar bleek een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen onoverkomelijk. 

In het persbericht drukt de CEO zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich “bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners”.

Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten. Thomas Cook gaat onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Verder kampt het met onlineconcurrentie en geopolitieke onzekerheid.

Lees ook: Wat met de Belgische vakantiegangers en werknemers?

"Dat is veel belastinggeld”

Vanmorgen blijkt dat Thomas Cook de Britse overheid gisteren gevraagd heeft 150 miljoen pond (170 miljoen euro) vrij te maken voor een reddingsplan van het bedrijf, maar Londen is niet ingegaan op die vraag. “Dat is natuurlijk veel belastinggeld”, stelde de Britse premier Boris Johnson afgelopen nacht aan het Britse persbureau PA. “De bevolking zal opmerken dat zich hier een moreel gevaar stelt, voor wanneer andere bedrijven ook geconfronteerd worden met zulke economische problemen.”

Johnson deed de mededeling nog voor de reisorganisator aankondigde de activiteiten stop te zetten. “Het klopt dat de regering de vraag gekregen heeft tot steun ter waarde van zowat 150 miljoen pond”, zei Johnson.

De Britse premier viseerde de rol van de top van Thomas Cook in het faillissement. Hij liet blijken dat zijn regering eraan denkt hen strengere regels op te leggen.

Operatie Matterhorn

 Volgens de BBC gaat in het Verenigd Koninkrijk ondertussen de grote repatriëringsoperatie ‘Operatie Matterhorn’ van start om de ruim 150.000 Britse toeristen die hun vakantie bij het concern hebben geboekt, terug naar huis te brengen. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken, aldus nog de Britse omroep. 

Het gaat om de grootste repatriëring in vredestijd, stelt de Britse overheid in een persbericht. “Alle klanten die momenteel in het buitenland zijn met Thomas Cook en geboekt hebben om terug naar het Verenigd Koninkrijk te keren in de komende twee weken, zullen naar huis worden gebracht zo dicht mogelijk bij hun geboekte datum van terugkeer”, klinkt het. “De vluchten starten vanaf vandaag 23 september.”

Aan Britten die nog niet op reis zijn vertrokken, wordt gevraagd om niet naar de luchthaven te gaan. Thomas Cook heeft immers geen vertrekkende vluchten meer, klinkt het nog.

Het 178 jaar jaar oude Thomas Cook telt wereldwijd 22.000 medewerkers. Het is de oudste reisorganisatie ter wereld, met hotels, vakantieparken en vliegmaatschappijen in 16 landen. De omzet vorig jaar bedroeg bijna 1,1 miljard euro, maar het Britse bedrijf heeft bijna 200 miljoen euro schulden.

Duitse dochtermaatschappij vraagt noodkrediet aan Berlijn

De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor, dochter van Thomas Cook, blijft vliegen, maar heeft de Duitse regering wel om een noodkrediet gevraagd. Berlijn is die vraag momenteel aan het onderzoeken, aldus Condor. 

De maatschappij beschikt over een vloot van een veertigtal toestellen.

93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    U heeft geboekt bij hotel aangesloten bij Cook. Deze hotels worden betaald door Cook. U heeft een groot probleem. Hotel vraagt u deze rekening te betalen, vele zaken zijn reeds bekend. Veel hotels slaan er meteen een slaatje uit en vragen absurde prijzen. Bij zulke dramatische gevolgen kan men eindelijk zien wat een All-in pakket inhoud. Elk advies is een verkeerd advies want niemand ziet de consequenties en wat dit betekent.

  • Vaneylen Pierre

    Al eens gedacht om in eigen land op vakantie te gaan? We zijn str.. bedorven en leven met z'n ALLEN boven onze stand, een vakantie minder en de bejaarden in de rusthuizen , die voor onze welvaart gezorgd hebben, in plaats van allochtonen te importeren zou veel beter zijn, doch dit zeggen is stampen tegen heilige huisjes! Ik dek daar dikwijls over na , onze (klein)kinderen worden het slachtoffer van onze luxe. Ook de Romeinen gingen ten onder aan brood en spelen!

Lees meer