3 De bovenstad van Thuin met zijn bekende hangende tuinen, 210 in totaal.
De bovenstad van Thuin met zijn bekende hangende tuinen, 210 in totaal.

Thudinië: onbekend stukje Wallonië

Thudinië is niet de naam van een Russische deelrepubliek, maar het ligt gewoon in de Vallei van de Samber, in onze eigen provincie Henegouwen. We ontdekten een verborgen schat op nog geen 70 kilometer van Brussel, ideaal voor een dagje uit in eigen land.

De namen Thuin en Binche doen wellicht wel een belletje rinkelen. Zij behoren tot Thudinië, ook nog Luikerland genoemd, omdat de plaatsen destijds deel uitmaakten van het Prins-bisdom Luik. Via de Portelette, de poort van Thudinië, kom je eerst Lobbes binnen. In dit kleine stadje aan de oevers van de Samber klimmen smalle steegjes steil omhoog. Op zo'n helling met panoramisch uitzicht over de streek ligt de Sint-Ursmarruskerk, de oudste kerk van België met een koor en een crypte in Romaanse stijl. Een audioguide vertelt je alles over de kerk en zijn kruidentuin.

Hangende tuinen
Ook in Thuin is het klimmen. Via middeleeuwse steegjes verkennen we de bovenstad met zijn bekende hangende tuinen, een geklasseerde site met 210 schilderachtige terrastuinen. Vanop het belfort, hét pronkstuk van Thuin, ontdekken we langs de Samber de benedenstad met zijn schipperskwartier. Hier bevond zich ooit de tweede grootste haven van het land. Ook vandaag nog is de schippersgemeenschap een wereld apart met een eigen burgemeester. De huizen zijn hier gedecoreerd met bootattributen. Het binnenscheepvaartmuseum op het binnenschip Thudo geeft een antwoord al op onze vragen.

En op een wandelparcours vertellen elf verklarende borden de geschiedenis van het oude stadje en zijn hangende tuinen. Thuin heeft ook een trammuseum: in de stelplaats van het voormalige station Thuin-West pronken nu zowel stoomlocomotieven als elektrische trams - de oudste uit 1901 - waarmee vrijwilligers je rondvoeren op de lijn Thuin-Lobbes tussen het vele groen van de Sambervallei. Andere spoorwegbeddingen zijn ondertussen omgetoverd tot fietspaden. Zij behoren tot het Ravel-fietsnetwerk dat door de mooiste plekjes van de streek loopt.

Likeuren
Ragnies ligt op enkele minuten van Thuin en behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië. De meeste eendagstoeristen komen Distillerie de Biercée bezoeken, met een museum, restaurant en winkel in een gerestaureerde vierkantshoeve. Sinds 1946 worden hier verschillende likeurs en eaux-de-vies gemaakt, waaronder de citroenlikeur Eau de Villée. Van dinsdag tot zondag (15 en 16.30 uur) zijn er rondleidingen die uiteraard eindigen met een degustatie.

Nog een tip: in Le Vieux Château in La Buissière realiseerden Pascale en Didier hun droom en importeerden angorageiten uit Frankrijk. Live en op film legt Didier uit hoe je angorageiten kweekt en scheert. Met het fijnste mohair - vroeger voorbehouden voor de rijken - maakt Pascale onder meer plaids, sjaals, cardigans, handschoenen en hoedjes die ze verkoopt in haar piepkleine winkeltje.

Carnaval
Wie Binche zegt, denkt aan de Gilles en eeuwenoude carnavalstradities. Het Museum van het Carnaval en het Masker is uniek in Europa. Binche is ook de enige stad in België met quasi intacte stadsomwallingen. Het belfort is, net als dat van Thuin, Unesco-werelderfgoed.

Praktisch
Bezoeken: Le Mohair du Vieux Château (Le Mohair du Vieux Château) - Distillerie de Biercée (Distillerie de Biercée) - Museum van het Masker (Museum van het Masker). Kijk op de websites voor openingsuren.

Eten & drinken: in Fermette des Pins in Buvrinnes kost een menu du terroir 30 euro (Fermette des Pins). La Part des Anges in Ragnies is stijlvol, menu's vanaf 35 euro (La Part des Anges).

Logeren: Manon de la Source in Hantes-Wihéries is een landelijke B&B met vier kamers in verschillende stijlen. 's Morgens versgebakken brood en een uitgebreid buffet, jacuzzi in de tuin, gratis internet en fietsen ter beschikking. Table d'hôte op aanvraag. Prijs: 90 euro per kamer, ontbijt 10 euro per persoon. Driegangenmenu 35 euro per persoon (Manon de la Source).

Info: visitt Hudinie - opt - Hainaut - Ravel Wallonie
(voor fietsroutes)

3
3 Gilles de Binche, vereeuwigd in het carnavalsmuseum.
Gilles de Binche, vereeuwigd in het carnavalsmuseum.

Lees meer