thinkstock

Toerisme in Vlaanderen zit in de lift

De eerste acht maanden van 2014 heeft toeristisch Vlaanderen circa 1 miljoen méér overnachtingen ontvangen dan in dezelfde periode in 2013. Het gaat weliswaar om voorlopige cijfers over slechts acht maanden, maar ze geven wel een erg positieve trend aan. "Er komen meer toeristen naar Vlaanderen, en ze blijven ook langer", zegt Stef Gits, woordvoerder van Toerisme Vlaanderen.

De groei voor de eerste acht maanden van 2014 op het vlak van overnachtingen bedraagt 6 procent tegenover vorig jaar. De algemene stijging van de aankomsten in Vlaanderen (aantal toeristen en zakenlui) ligt iets lager dan de overnachtingen: +5 procent. Er zit dus groei in het aantal bezoekers, en nog meer groei in de duur van hun verblijf.

De relatieve stijging van de overnachtingen is met +8 procent het grootst in de kunststeden; in de Vlaamse regio's bedraagt ze ongeveer +7 procent, en aan de kust +2 procent.

Van de buurlanden stijgt het aantal bezoekers uit Verenigd Koninkrijk het sterkst met +7 procent, gevolgd door Duitsland (+4 procent) en Frankrijk (+3 procent). "Hier spelen vooral de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog een rol", zegt Stef Gits. "Die hebben enorm veel mensen uit Angelsaksische landen gelokt."

Ook de verre markten vertonen een stijgende trend in de eerste acht maanden van 2014. Zowel India als Brazilië geven opvallende groeicijfers (+33 procent en +26 procent). "Het gaat om gegoede toeristen uit die groeilanden", zegt Stef Gits. "Die mensen trekken nu naar (voor hen) verdere bestemmingen en ontdekken zo bijvoorbeeld onze kunststeden."

Anderzijds worden de gevolgen van de Oekraïne-crisis duidelijk: sinds eind februari is er aanmerkelijk minder interesse vanuit Rusland.

Lees meer