3
AFP

Toeristen weer welkom in Italië: luchthavens en grenzen heropend, wat betekent dat voor Belgen?

Na drie maanden van coronabeperkingen is het voor burgers uit de EU-landen weer mogelijk vrij van en naar Italië te reizen. Alle luchthavens in het land zijn geopend. Ook de Italianen zelf mogen weer door hun land reizen, want naast de nationale zijn ook de regionale grenzen weer open. Reislustige Belgen moeten nog even geduld opbrengen: niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn immers nog verboden tot en met zeker 7 juni.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Concreet zijn vakantiegangers uit de andere 26 EU-landen en landen zoals Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland vanaf vandaag weer welkom in Italië. Een quarantaine van twee weken is niet langer vereist. Daarnaast zijn de Italianen zelf vrij om weer heen en weer te reizen tussen de twintig regio’s in het land. Spoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato en luchtvaartmaatschappij in moeilijkheden Alitalia verhogen alvast het aantal treinen en vluchten.

Circa 100 vluchten

Van de luchthaven Rome Fiumicino zouden vandaag in totaal zo’n honderd vluchten vertrekken en landen. Een week geleden lag dat aantal aanzienlijk lager, aldus een woordvoerder. In normale tijden zouden dat wel zo’n duizend vluchten zijn, zei hij.

Italië was het eerste Europese land dat op nationaal niveau beperkingen instelde vanwege het coronavirus. Sinds 10 maart was er een lockdown van kracht. Het land is sinds begin mei de maatregelen voorzichtig aan het versoepelen. 
Gisteren vierden de Italianen hun nationale feestdag. De heropening van de grenzen ging pas vandaag in, om te vermijden dat Italianen tijdens en in aanloop naar die feestdag in groten getale op pad zouden gaan.

Eerder mochten de meeste winkels en andere ondernemingen in het land alweer open. Hetzelfde geldt ook onder voorwaarden voor musea, bibliotheken en kerken. Sinds begin mei mochten de Italianen opnieuw de deur uit voor een bezoek aan vrienden en familie of om te sporten.

Wat betekent dat voor Belgen?

Dat Italië nu de grenzen heropent voor Europeanen betekent niet dat Belgen zomaar weer naar dat land kunnen reizen. De FOD Buitenlandse Zaken verbiedt immers nog tot en met 7 juni alle niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland. De beslissing om dit verbod op te heffen, ligt bij de Nationale Veiligheidsraad, die vandaag opnieuw samenkomt.

Italië heropent vandaag niet alleen de nationale grenzen, ook verplaatsingen tussen de Italiaanse regio’s zijn weer toegelaten. Mogelijk kunnen er wel beperkingen worden opgelegd naargelang de verspreiding van het nieuwe coronavirus in bepaalde gebieden, meldt de FOD Buitenlandse Zaken op zijn website.

Regionale verschillen

De Belgische overheidsdienst bericht ook dat het weer mogelijk zal worden “naar een tweede verblijfplaats te gaan”. Dat geldt in de eerste plaats voor de inwoners van Italië zelf, maar niet alle regio’s in het land zijn daar even blij mee.

Zo dreigen politici uit het veel minder zwaar getroffen zuiden van Italië ermee inwoners van Lombardije weg te sturen. De verspreiding van het virus startte namelijk in die rijke regio, en nog altijd worden daar nieuwe gevallen gemeld. Enkele regio’s willen daarom altijd de temperatuur laten meten van reizigers op luchthavens en treinstations om mogelijke zieken onmiddellijk op te sporen.

3 Regio's in het zuiden van Italië staan niet te springen om Italianen uit het noorden te ontvangen, omdat daar nog steeds nieuwe coronagevallen worden gemeld.
AP Regio's in het zuiden van Italië staan niet te springen om Italianen uit het noorden te ontvangen, omdat daar nog steeds nieuwe coronagevallen worden gemeld.

Buurlanden

Of Belgen binnenkort weer naar het zuiden kunnen reizen, hangt af van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, die vandaag onder meer een plan voor de zomer wil voorleggen. Ook maatregelen in onze buurlanden bepalen of er al dan niet naar het zuiden kan worden gereisd. Zo liet Frankrijk eerder weten dat het zijn buitengrenzen nog tot zeker 15 juni gesloten houdt voor niet-essentiële verplaatsingen. Volgens VTM NIEUWS zou deze datum ook in ons land op tafel liggen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio heeft later vandaag een afspraak met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian om de details te bespreken voor grensoverschrijdend verkeer. Volgens de Italiaanse krant La Stampa is de Italiaanse politicus op zoek naar Franse steun om de reisbeperkingen voor Italianen, die bijvoorbeeld naar Griekenland willen reizen, te versoepelen.

Coronacijfers

De heropening van de grenzen is een grote stap voor Italië, dat weer recht probeert te krabbelen nadat het zwaar getroffen werd door het coronavirus. De natie met circa 60 miljoen inwoners behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. In totaal is bij ruim 233.000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het aantal sterfgevallen ligt boven de 33.000, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het hoogste in de wereld.

Inmiddels daalt het aantal besmettingen en sterfgevallen gestaag. Gisteren werden nog 55 overlijdens gemeld, het laagste in meer dan een week tijd. Er waren ook 318 nieuwe gevallen, waarvan meer dan 60 procent in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. 

Lees ook:

Dit zijn de tien langste en mooiste stranden van Europa waar social distancing geen probleem is (+)

Deze landen zijn nagenoeg coronavrij en weer klaar voor het toerisme: zo hebben ze dat gerealiseerd (+)

3
AFP

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bea Van Goethem

    Ieder moet voor zich uitmaken wat ze willen, vakantie hier of in het buitenland. Hopelijk krijgen we snel duidelijkheid over het openen van de grenzen want ik vertrek sowieso naar Italië...Ben op de hoogte van de maatregelen daar en absoluut compleet voorbereid. Vakantie in eigen land doe ik wel wanneer ik niet meer in mijn eentje zo ver met de auto kan reizen.

  • Patrick Weyers

    In juli en augustus zal iedereen beperkt doorheen europa mogen reizen. Prioriteit voor het geldgewin. Na de vakanties lekker het ziekenhuis in.

Lees meer