Uitgaanspubliek op de Wallen op een zaterdagavond.
ANP Uitgaanspubliek op de Wallen op een zaterdagavond.

Tripje naar Amsterdam? Dat wordt duurder

Bezoekers gaan volgend jaar meer betalen voor hun verblijf in Amsterdam. Naast de toeristenbelasting van 7 procent gaan ze ook een vast bedrag van 3 euro per hotelnacht en 1 euro per campingnacht betalen. Wie verblijft in een woning, bijvoorbeeld via Airbnb, gaat 10 procent toeristenbelasting betalen. 

Deze en andere maatregelen staan in de voorjaarsnota die wethouder Udo Kock (economische zaken) vandaag heeft gepresenteerd. Ze moeten de Nederlandse hoofdstad 105 miljoen euro aan extra toerisme-inkomsten brengen, waarmee die ten opzichte van vorig jaar verdubbelen.

De gemeente maakt onder meer ook werk van achterstallig onderhoud aan kades en bruggen. Die zijn de afgelopen tientallen jaren zo ernstig verwaarloosd dat er onveilige situaties kunnen ontstaan. “We hebben in het verleden slecht voor de stad gezorgd. Dat is niet fraai”, aldus Kock. Er komt de komende jaren 289 miljoen beschikbaar voor onderzoek, noodreparaties en herstel. Dat is volgens de wethouder het hoogste bedrag dat in lange tijd voor één onderwerp is gereserveerd.

Extra miljoenen steekt het college in veiligheid, bijvoorbeeld om de groeiende ‘parallelle economie’ het hoofd te bieden, die is ontstaan door drugshandel, fraude, witwassen en financiële criminaliteit. Ook gaat er meer geld naar de aanpak van radicalisering en het uitrusten van handhavers met bodycams. De totale begroting in Amsterdam bedraagt 5,5 miljard euro. De voorjaarsnota wordt op 10 juli behandeld in de gemeenteraad.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Coppens

    Toeristenbelasting.... hoe verzinnen ze het. En de burger laat dat allemaal toe....

Lees meer