7
LG Uplus

Van een spraakgestuurd hotel tot VR-pretpark: dit is waarom Seoul jouw volgende reisbestemming wordt

De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, is veel meer dan een aanval op je zintuigen met zijn wonderbaarlijke Gyeongbokgung Palace, schreeuwerige neonletters, stemmige theehuizen en bruisende internetcafés. Dat het tevens een hoogtechnologische stad is, mocht ook koning Filip aan den lijve ondervinden.

Koning Filip, die op 15 november gevierd wordt ter ere van Koningsdag, mag zich ereburger noemen van Seoul, de levendige Zuid-Koreaanse metropool met meer dan tien miljoen inwoners. Tijdens een ceremonie in het stadhuis kreeg hij in maart het ereteken overhandigd van burgemeester Won-Soon Park. Onze koning bezocht het land toen al voor de vierde keer. Tijdens zijn vierdaagse bezoek besprak hij onder andere manieren om tot een ‘smart city’ of slimme stad te komen waarbij ICT en data worden gecombineerd om een stad leefbaarder te maken. Dat Seoul gedreven wordt door de techindustrie, hoeft niet te verbazen. Maak kennis met deze vier straffe innovaties. 

7
Seoul Metropolitan Government

1. Overnacht in een spraakgestuurd hotel

‘Genie, doe het licht uit’, ‘Genie, wat is het Wifi-wachtwoord?’ of ‘Genie, breng me een verse handdoek’: in het nagelnieuwe Novotel Ambassador Hotel & Residence bedient de GiGA Genie-assistent je op je wenken. Denk aan al die keren dat je warm ingeduffeld in bed lag maar het licht in de badkamer vergat te doven of dat je door je verlegen aard worstelde met het benaderen van het hotelpersoneel. Verzuchtingen kunnen voorlopig enkel in het Koreaans of Engels gebeuren, maar het lijkt een kwestie van tijd voor ook andere talen worden toegevoegd. Extreem duur zijn de kamers die uitgerust zijn met de digitale assistent niet, het hotel rekent de technologie niet apart aan. 300 van de 523 kamers in het hotel beschikken vandaag over de spraaktechnologie.

accorhotels.comwalkerhill.com/vistawalkerhillseoullottehotel.com

7
KT

2. Word VR-kampioen en leef je uit in een VR-pretpark

Het lijkt nog even te duren voordat zowel je buurvrouw, nonkel als babysit virtual reality omarmen: de apparatuur blijft duur, je krijgt er schele hoofdpijn van bij langdurig gebruik en de makers experimenteren er nog altijd druk op los. Hoe pril het medium ook is: wie in de bioscoop al een film met een VR-brilletje op de neus bekeek, weet dat het een ongeziene ervaring is. Het lijkt alsof je meespeelt in de film, en dat hebben ze in Seoul donders goed begrepen. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad opende in november vorig jaar een vier verdiepingen tellende VR-hotspot die met zijn 4.000 vierkante meter de grootste in zijn soort is. Van verbluffende VR-attracties tot 4D-cinema en 360 graden-vluchtsimulatoren: je probeert het hier naar hartenlust uit, alleen of in een team met je vrienden, collega’s of familie. Daarnaast kan je je uitleven in meerdere gloednieuwe VR-pretparken in Seoul. The sky is niet langer the limit!

h-vrstation.com

7
Seoul Tourism Organization

3. Neem een kunstbad in de metro

Wist je dat Seoul niet alleen boven- maar ook ondergronds gratis wifi ter beschikking stelt? Alsof dat niet genoeg is, kan je in Gongdeok-station (lijn 5 en 6) maar liefst 88 werken van 24 verschillende kunstenaars bewonderen met behulp van het supersnelle 5G-netwerk. De kunstwerken in de gangen, op de trappen en op het metroplatform van een van de drukste stations van de stad, komen tot leven als je ze bekijkt met een speciale app. Geen nood als je geen hypermoderne smartphone met 5G hebt, want google lens nodigt je uit om alle werken met eigen ogen te bewonderen. Springlevende kunst, dat spreekt voor zich!

youtube.com/watch?v=qOUm8Wn29JQ

7
LG Uplus

4. Laat je volledig inpakken door de toekomst

Ben je geprikkeld door de bijna eindeloze mogelijkheden van augmented reality, virtual reality, artificiële intelligentie, holograms en 5G? Zet dan koers naar hightech-museum T.um. Dit hightech museum bestaat uit twee delen: de ‘Present Zone’ en de ‘Future Zone’. In die laatste zone bezoek je een hoogtechnologische stad met de naam Highland in het jaar 2047. Met behulp van sensoren, drones en andere hulpmiddelen probeer je als expeditielid je missie tot een goed einde te brengen. In de ‘Present Zone’, de zone die iets dichter bij onze huidige leefwereld aanleunt, kruip je achter het stuur van een zelfrijdende wagen, doe je je boodschappen met behulp van virtual reality en ondervind je hoe slim je je huis kan maken. In Seoul ligt de toekomst binnen handbereik!

Tum.sktelecom.com

7
SK Telecom

5. Doe een wens aan de grootste stadsmuur ter wereld

Hanyangdoseong, de muur die de stad Seoul omgeeft, is al zes eeuwen lang ‘s werelds grootste stadsmuur. De muur met zijn opeenvolging van bouwtechnieken en -structuren vanaf de periode van de Drie Vorstendommen (57 v. Chr. tot 668) staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed en is een stille getuige van de Koreaanse geschiedenis. De legende wil dat de muur wensen in vervulling doet gaan. Schatplichtig aan deze mythe lanceerde Seoul Tourism Organization een hedendaags equivalent met behulp van augmented reality, het ‘Wish Wall Project’. Met behulp van de speciale app i Tour Seoul kan je binnenkort je eigen wensvideo uploaden en je naam ‘graveren’ in de stenen van Hanyangdoseong, die sowieso al geschiedenis ademen.

Seoulcitywall.seoul.go.krenglish.visitseoul.net/website-Info-article/i-Tour-Seoul-Mobile-App-Guide_/17767

7
Seoul Tourism Organization

Duidelijk is dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad met zijn futuristische architectuur en talloze VR-plekken dé wereldleider is op technologisch vlak. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82,7 procent van de bevolking toegang heeft tot het internet, en dat 78,5 procent van de inwoners een smartphone ter beschikking heeft. Ook de snelste internetverbinding en de beste 4G-service ter wereld vind je in Seoul. Op visitseoul.net en youtube.com/user/visitseoul kan je nog veel meer hoogtechnologische wonderen ontdekken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer