2
thinkstock

Van wat je best aantrekt tot wanneer je best je slaappil neemt: zo overleef je een vliegtuigcrash

Vliegen is een van de veiligste dingen die je kan doen, maar dan moet je wel de nodige voorzorgen nemen. Dat zegt journaliste Christine Negroni, die een boek schreef over de meest illustere rampen in de luchtvaartgeschiedenis. En het blijkt in kleine dingen te zitten: zo draag je beter geen yogabroek aan boord, hou je het best bij één glas alcohol en is het slimst om je schoenen aan te hebben bij het landen.

1. Vermijd goedkope luchtvaartmaatschappijen

"Je krijgt waar je voor betaalt. Luchtvaartmaatschappijen die goedkope tickets aanbieden, moeten ergens de kosten drukken. Want voor hun brandstof, onderhoud en personeel moeten ze evenveel betalen als andere maatschappijen. Dat geldt wel niet voor maatschappijen als Ryanair, die verdienen op dingen zoals extra bagage. Vlieg ook niet met luchtvaartmaatschappijen uit landen waar weinig regels zijn. De technici en inspecteurs zijn daar zijn vaak ook onderbetaald."

2. Luister naar de veiligheidsbriefing

"Als je vaak reist, heb je het al ontelbare keren moeten aanhoren: de safetybriefing. Maar toch is het belangrijk om ernaar te luisteren. In een noodsituatie worden mensen vaak overvallen door iets wat 'negatieve paniek' wordt genoemd: een vorm van verlamming, waarbij ze bang zijn en niet handelen. Daarbij kijken ze rond om te zien wat de anderen doen. Als niemand heeft opgelet, weet niemand wat te doen. En dan krijg je toestanden dat mensen uit hun stoel komen terwijl ze moeten blijven zitten of dat mensen niet kunnen ontsnappen omdat de persoon voor hen zijn rugleuning niet omhoog heeft."

3. Neem je slaaptablet pas als het lichtje van de gordels uit is

"Wie een lange vlucht heeft en de volgende dag goed moet functioneren, neemt best een slaappil. Maar doe dat pas nadat je de veiligheidsbriefing hebt gehoord, weet waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is en gezien hebt wat de leeftijd en het gewicht is van de passagier die naast je zit."

4. Doe je schoenen aan tijdens de landing

"Het grootste risico op een ongeval loop je tijdens de landing. Draag dan ook je schoenen op dat moment. Als je uit het vliegtuig moet ontsnappen, kan de vloer heel warm of heel koud zijn, hij kan bedekt zijn met olie of in brand staan. En als je eenmaal buiten bent: met je blote voeten door bijvoorbeeld een korenveld lopen, is niet prettig."

5. Draag geen yogabroek

"Tegenwoordig zie je het steeds vaker: passagiers die een makkelijke yogabroek aantrekken voor de reis. Je mijdt echter beter alle vormen van kunstvezels, want die branden makkelijker en plakken aan je als er brand zou ontstaan. Kies dan ook voor katoen of natuurlijke vezels."

6. Draag altijd je gordel

"Turbulentie is niets om bang voor te zijn, ten minste: als je je gordel draagt. Doe die dan ook altijd om als de piloot het vraagt, want het kan optreden zonder enige waarschuwing."

7. Hou je mobiele telefoon bij je

"Als je denkt dat je tijdens een evacuatie je telefoon zal willen gebruiken, stop die dan niet in je tas in de opbergruimte boven je zetel, maar hou hem bij je. Anders moet je hem achterlaten."

8. Beperk je tot één alcoholisch drankje

"Drinken is niet verstandig als je in een noodsituatie terecht kan komen. Je zal dan veel makkelijker beoordelingsfouten maken."

9. Draag geen koptelefoon bij het opstijgen of het landen

"Zorg dat je het vliegtuigpersoneel altijd kan horen bij het opstijgen of het landen. Als er iets gebeurt, zullen zij zeggen wat je moet doen."  


The Crash Detectives: Investigating the World's Most Mysterious Air Disasters is geschreven door Christine Negroni en uitgegeven bij Atlantic Books.

2
Facebook

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Anonymous

    Mens toch, wat een onzinnig geblaat. Ik vraag me wel af waarom ik de leeftijd en het gewicht van de persoon naast mij moet weten. Voor de rest is het gewoon logica. Maar de kans op overleven bij een crash is zo goed als nihil. Je moet een goeie engelbewaarder hebben.