Archieffoto van 24 juli. Drukte in de vertrekhal van luchthaven Schiphol.
ANP Archieffoto van 24 juli. Drukte in de vertrekhal van luchthaven Schiphol.

Vliegtuigen kunnen weer tanken op Schiphol: “Maar hou rekening met vertragingen”

Schiphol heeft vanavond - net als op 24 juli - opnieuw te maken gekregen met een grote tankstoring. Dat meldt de luchthaven aan onze collega’s van AD.nl. Toestellen konden ongeveer een uur lang geen kerosine tanken door een storing bij Aircraft Fuel Supply (AFS), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de brandstofvoorziening op de luchthaven. Rond 21.30 uur meldde Schiphol dat alle toestellen weer brandstof konden krijgen.

Verschillende reizigers laten op Twitter weten dat hun vlucht vertraging heeft vanwege problemen met de brandstof. In de laatste week van juli liep het vluchtschema van de luchthaven op een van de drukste dagen in de zomer volledig in de soep door eenzelfde soort storing.

Omstreeks 21.30 uur liet een woordvoerder van Schiphol weten dat de brandstoftoevoer is hersteld. Hij meldt dat zo goed als alle voor vrijdagavond geplande vluchten voor het grootste gedeelte volgens planning zullen vertrekken. Reizigers moeten wel rekening houden met vertragingen en hier en daar annuleringen, stelt hij. De oorzaak van het tankprobleem is nog niet bekend.

Softwareprobleem

Koen van Tongeren zat vanavond klaar in een toestel van Transavia om te vertrekken naar Italië, een vlucht die om 19.30 uur zou vertrekken. “Maar toen riep de captain om dat er een eenzelfde storing is als twee weken geleden. Eerst was het klein, maar nu geldt het voor heel Schiphol. Er is een softwareprobleem en er moeten nu technici komen die dat probleem gaan verhelpen. Ik loop hier nu rond en zie alleen maar toestellen stil staan.”

Ook andere Twitteraars laten weten op de luchthaven te zijn gestrand. Een reiziger aan boord van een toestel van Easyjet naar Liverpool kreeg ook te horen van de piloot dat “dit toestel niet snel zal vliegen vanwege een tankprobleem.”

Tekst gaat verder onder deze tweet

Eerdere storing

Eind juli werden duizenden reizigers op Schiphol gedupeerd door een brandstofstoring bij brandstofleverancier Aircraft Fuel Supply op Schiphol, de enige leverancier op de luchthaven. Zo’n driehonderd vluchten werden toen geannuleerd. De storing begon toen om 13 uur en pas rond 21.30 uur was het probleem verholpen.

Ook de dagen erna kampte het vliegverkeer nog met vertragingen en werden in totaal honderd vluchten van diverse vliegmaatschappijen geannuleerd. AFS kan nog niet zeggen of het vrijdag om eenzelfde soort storing gaat als die van 24 juli. Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO doet onderzoek naar die storing om te achterhalen wat er precies is misgegaan.

Ries Vriend on Twitter

schiphol refueling down again.......

GHO85 on Twitter

Just boarded my flight (Easyjet) to Liverpool, pilot announced, 'due to a problem with the fuelling system (Schiphol) this plane will not fly soon'. #Schiphol#fuelproblems#again# communication#expectations

tomi cafferata on Twitter

@Schiphol refueling issues again? Vy3233 delayed due to refueling problems. No information given since 7.55pm

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Don Tessers

    Software problemen zullen vaker en groter voorkomen. Leve de toekomst van automatisering, wij zijn de klos.

  • Patrick Wallaert

    Dan toch niet alleen op Brussels airport dat er problemen zijn .

Lees meer