ShutterStock

Werknemers stellen vakantie massaal uit: bedrijven vrezen verschuiving naar najaar

In april hebben arbeiders bijna tweederde minder vakantie opgenomen dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl het voor bedienden om de helft minder gaat. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Securex. "Onzekerheid over zomervakantieplannen zorgt ervoor dat werknemers massaal hun vakantie uitstellen", luidt het. Vraag is wanneer die vakantie dan wél kan worden opgenomen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Arbeiders namen in april vorig jaar 5 procent van hun betaalde vakantiedagen op en bedienden 8 procent. "Dit jaar daalde het percentage vakantie genomen in april spectaculair", zegt Securex. Arbeiders namen 59 procent minder vakantie op en bedienden 50 procent minder, klinkt het. Voor het eerste kwartaal (januari tot en met maart) lag het aantal opgenomen vakantiedagen van arbeiders slechts 4 procent lager en bij bedienden zelfs 2 procent hoger.

"Veel bedrijven kunnen sinds deze maand weer opstarten, maar dit lukt of mag niet overal even snel. Zolang tijdelijke werkloosheid mogelijk blijft en thuiswerk nog voor vele werknemers de norm blijft, is de nood aan vakantie - vooral in niet-essentiële sectoren - lager dan normaal", zegt Heidi Verlinden, onderzoeksexpert bij Securex. 

"Ook de onzekerheid over een mogelijke zomervakantie in het buitenland - of zelfs aan de Belgische kust - en het kunnen doorgaan van speelpleinwerkingen en sport- en vakantiekampen voor kinderen, doet werknemers aarzelen om nu hun vakantie op te nemen."

Volgens de hr-dienstverlener vrezen werkgevers nu dat hun personeelsleden veel vakantiedagen zullen opnemen in het najaar, terwijl de bedrijfsactiviteiten dan mogelijk zullen toenemen. Zo zullen de herfst- en kerstvakantie naar verwachting erg populair zijn. Securex raadt firma’s aan hierop te anticiperen. Bedrijven kunnen in principe wel niemand dwingen om vakantie te nemen, want dat is een akkoord tussen werkgever en werknemer. Anderzijds geldt dat eveneens voor wie al vakantie gepland heeft in de zomermaanden: die kan ook niet zomaar ingetrokken worden. Het wordt ongetwijfeld puzzelen in vele bedrijven.

Lees ook: 

Hoe zal onze zomervakantie eruitzien na corona? Europa beslist vandaag, dit is wat experts verwachten (+)

EU-commissaris van Economie: “Er komt een vakantieseizoen, maar anders dan alle andere” (+)

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Gobin

    daar heeft de werkgever zich niet mee te moeien

  • eric maier

    Wereldvreemd ! Dat is de vaststelling die je maakt als je hun uitleg hoort en dit leest. Ze vergeten totaal de corona crisis met de verplichte lockdown. Natuurlijk nemen mensen in april geen vakante, je mocht nergens naartoe en de grenzen waren dicht, en de grote massa zat verplicht thuis als economisch werkloze door overmacht. Flutonderzoek van het jaar is het alvast. Komen ze ergens van diep uit de grond nu pas boven ? Wereldvreemd zijn ze, dat is duidelijk na hun uitleg.

Lees meer