3 Alle reizigers die met het vliegtuig aankomen op Brussels Airport, krijgen de instructie om zichzelf gedurende twee weken in thuisquarantaine te plaatsen. Dat staat op een informatieblad over het coronavirus dat alle aankomende reizigers krijgen.
Photo News Alle reizigers die met het vliegtuig aankomen op Brussels Airport, krijgen de instructie om zichzelf gedurende twee weken in thuisquarantaine te plaatsen. Dat staat op een informatieblad over het coronavirus dat alle aankomende reizigers krijgen.

Wie aankomt op Zaventem, moet twee weken in quarantaine

Elke reiziger die aankomt op Brussels Airport, krijgt sinds vandaag een brief met instructies. Hij of zij moet veertien dagen in thuisquarantaine. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De federale overheid heeft besloten dat elke aankomende passagier zo’n informatieblad moet krijgen”, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport. “Wij werken hier graag aan mee en zorgen voor de goede uitvoering van de beslissing.”

Boodschap

Het informatieblad geeft reizigers die terugkeren van een verblijf in het buitenland de boodschap: “U dient een quarantaine van 14 dagen in uw domicilie te respecteren.” Ook gaan werken is uit den boze, tenzij dat van thuis kan. En de reizigers krijgen de instructie om de regels van ‘social distancing’ te eerbiedigen. 

Ook “een naaste” die de passagier gaat oppikken op de luchthaven, “is onderworpen aan dezelfde voorwaarden”, zo staat in de instructies. Wie dus een familielid een lift naar huis geeft, moet ook 14 dagen in afzondering.

Er zijn al enkele reizigers na aankomst op Brussels Airport met het vliegtuig teruggestuurd

Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport

Extra controles

De voorbije dagen werden de inspanningen opgevoerd om de coronamaatregelen ook op de luchthaven stipt te laten naleven. Want regels zoals ‘social distancing’ werden door passagiers niet altijd even goed gevolgd, bijvoorbeeld aan de bagageband, ondanks stickers op de vloer, posters aan de muren en omgeroepen boodschappen. Daarom werd dinsdag al een deel van de reserve van de federale politie naar de luchthaven gestuurd voor extra controles. 

Net als aan grensovergangen wordt ook op de luchthaven gecontroleerd of de verplaatsingen van reizigers wel degelijk essentieel zijn, met andere woorden of ze terugkeren naar huis of moeten vliegen voor het werk. “Er zijn al enkele reizigers na aankomst op Brussels Airport met het vliegtuig teruggestuurd”, aldus Chioua Lekhli. Een andere maatregel is dat alleen wie op de luchthaven werkt of zelf reist, de gebouwen mag betreden. 

Pier B

Ook nieuw in de luchthaven is dat passagiers die vanuit Italië of Spanje aankomen, voortaan langs Pier B moeten passeren. Dat is de toegang waar normaal reizigers uit niet-Schengen landen aankomen en waar dus een paspoortcontrole van kracht is. Buitenlanders die geen geldige reden hebben om naar ons land te komen, worden teruggestuurd. 

Lees ook: Viroloog Steven Van Gucht voorzichtig optimistisch: “Nu blijven vasthouden, dan gaat het ons lukken”

3
rv
3
REUTERS

56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Wouters

    Wat een lachertje! We hebben blijkbaar een betrouwbare test waarmee je op 15 minuten kan zien of iemand besmet is. Iedere aankomende reiziger verplichten die test te laten doen, want dat briefje gaat in een vuilbak en er wordt geen gevolg aan gegeven, laat staan dat er ook maar 1 controle gebeurt. Leuk ideetje; geef ze allemaal een datumstempel met inkt die er in geen 14 dagen af te krijgen is ;-)

  • Lea Van Heybeeck

    Wat een “veelbelovende”maatregel! Alsof zij zich aan die regels gaan houden. Bij aankomst in België zullen de meeste al in treinen en metro/bussen stappen naar huis. Bij thuiskomen staan ze dezelfde dag al allemaal in de supermarkten voor aankopen. Zij zullen terug een pak mensen besmetten.

Lees meer