2 File op de A7, de Autoroute du Soleil, tussen Vienne en Valence in het zuidoosten van Frankrijk.
AFP File op de A7, de Autoroute du Soleil, tussen Vienne en Valence in het zuidoosten van Frankrijk.

Zwarte zaterdag doet zijn naam weer alle eer aan

Het was aangekondigd dat vandaag geen pretje zou worden voor de vakantiegangers op de Franse wegen, en die zwarte zaterdag is het intussen ook geworden. Rond het middaguur stond er zo'n 820 kilometer file in Frankrijk, zo melden mobiliteitsorganisaties VAB en Touring. Het filerecord van vorig jaar op de wegen in Frankrijk, met 994 kilometer, is voorlopig niet gesneuveld. Het piekmoment van de files werd rond 13 uur voorspeld, maar in vergelijking met het middaguur bleef het totaal aantal kilometers file nagenoeg gelijk.

Het was al vroeg druk op de wegen naar het vakantieadres. Volgens de Nederlandse VerkeersInformatieDienst (VID) stond er om 8.45 uur in Frankrijk zelfs al 400 kilometer file. "Dat staat gelijk aan een rij auto's van Parijs tot Lyon", aldus de VID. Volgens de VID was dit 100 kilometer meer file dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip.

Rond 11 uur was het erg druk op de A6 en A7 via de Rhônevallei naar de Spaanse grens, aldus de automobielorganisatie ANWB. Daar doen vakantiegangers er dan ongeveer drie en half uur langer over.

Lange files staan dan ook op de A10 Parijs-Bordeaux en de routes door het Centraal Massief A71 en A75, stelt de ANWB. Voor de Mont Blanctunnel richting Italië is de wachttijd dan drie uur en in het zuiden van Duitsland is het rond die tijd erg druk op de A8 van München naar Salzburg: twee en een half uur vertraging.

Vorige week zaterdag was het ook al druk op de wegen richting vakantiebestemmingen. In Frankrijk stond rond om 12.30 uur, op het hoogtepunt, 618 kilometer file. In Duitsland stonden de meeste en langste files bij Hamburg en München.

Vorig jaar deed zwarte zaterdag zijn naam eer aan. Op de Franse wegen werd toen het filerecord gebroken: 994 kilometer op het hoogtepunt.

2
AFP

Lees meer