2 Harvey Weinstein
EPA Harvey Weinstein

“Deal rond Harvey Weinstein is verontrustend”

De schikking van 25 miljoen dollar om bijna elke rechtszaak te beëindigen tegen Harvey Weinstein en het bestuur van zijn voormalige filmstudio, doet hier en daar stevig de wenkbrauwen fronsen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Harvey Weinstein en de leiding van zijn failliete filmstudio treffen een miljoenenschikking met tientallen vermeende slachtoffers van de filmproducent. Het gaat volgens betrokken advocaten om meer dan dertig actrices en voormalige medewerkers van Weinstein. De schikking moet een einde maken aan vrijwel alle civiele rechtszaken tegen Weinstein en zijn voormalige bedrijf. Er is een bedrag mee gemoeid van 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro). Achttien van de vermeende slachtoffers zouden 6,2 miljoen dollar met elkaar delen. Het overige bedrag is gereserveerd voor eventuele toekomstige eisers.

Geen schuld bekennen

De schikking moet nog goedgekeurd worden door de rechtbank, maar als die instemt, hoeft Weinstein zelf niets te betalen. The New York Times schrijft dat verzekeringsmaatschappijen de kosten dekken voor de Weinstein Company, de inmiddels opgedoekte filmstudio van Weinstein. Ook hoeft de gevallen filmproducent geen schuld te bekennen.

Het is schokkend dat het bedrag dat niet wordt toegewezen aan de huidige eisers wordt overgeheveld naar Weinstein

Advocaat Thomas Giuffra

“Verontrustend”

Thomas Giuffra, advocaat van een van de slachtoffers die niet akkoord zijn gegaan met de schikking, is niet te spreken over de deal. Hij noemt hem zelfs verontrustend, omdat er veel geld naar de voormalig studiobaas zelf gaat. “Het is schokkend dat het bedrag dat niet wordt toegewezen aan de huidige eisers wordt overgeheveld naar Weinstein om zich te verdedigen tegen eventuele nieuwe claims in de rechtbank.”

Hij snapt wel dat een aantal andere slachtoffers wel akkoord gaat. “Veel slachtoffers zijn door dit proces emotioneel verwoest en leeggelopen. Ze hebben de kracht niet meer om door te gaan. Maar deze regeling biedt geen oplossing.”

“Walgelijk”

Rebecca Goldman van Time’s Up, een beweging tegen seksueel misbruik in Hollywood waarmee ze inmiddels meer dan 22 miljoen dollar ophaalde, noemt de schikking een groot probleem. “Dit is niet meer dan een symptoom van een problematisch, kapot systeem dat machtige misbruikers bevoorrecht ten koste van slachtoffers”, stelt ze. 

Actrice Emily Ratajkowski maakte dan weer op de rode loper heel duidelijk dat zij walgt van de deal die Weinstein maakte. Kort nadat het nieuws bekend was geworden, verscheen de Gone Girl-actrice bij de Hollywood-première van Uncut Gems met de tekst ‘Fuck Harvey’ op haar arm.

Verkrachting

Weinstein moet op 6 januari alsnog voorkomen in een strafrechtelijke zaak. Daarin ontkent hij de beschuldigingen dat hij in 2013 een vrouw in een hotelkamer in Manhattan heeft verkracht en in 2006 op gewelddadige wijze een andere vrouw seksueel heeft misbruikt. Ook is zijn borgtocht verhoogd met een miljoen tot in totaal vijf miljoen dollar.

2 Emily Ratajkowski.
Photo News Emily Ratajkowski.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Casteels

    Weinstein is één van de mega sponsors van de Democrats. Zijn slachtoffers beseffen dat het daarom weinig zin heeft om tegen hem te procederen: hij kent immers de meeste rechters persoonlijk.

  • Gino Denil

    Hij was goed bevriend met Epstein en zijn entourage. Misschien weet hij wat te veel en moeten bepaalde potjes dicht blijven.

Lees meer