"F*ck die zionisten": MNM trekt stekker uit optreden van jonge rapper, maar die filmt de daaropvolgende discussie

Bissy Owa, beter bekend als jonge rapper Bissy Blaza, was op 3 mei te gast op radiozender MNM bij Brahim & Astrid om zijn nieuwe clip 'Money tot de dood' te presenteren. Dat liep echter uit de hand vanwege zijn extreme uitspraken, en de man werd uit de live-uitzending gehaald. 

De jonge rapper met Turks-Nigeriaanse roots wil met zijn nummer en bijhorende videoclip de problematiek rond de situatie van de Palestijnen aankaarten, maar ging daar volgens MNM iets te ver in. "F*ck die zionisten", klonk het onder meer. Zijn microfoon werd daarop meteen uitgetrokken. 

Volgens Owa spreekt de media vaak over de situatie in Palestina, maar laten ze te weinig de kant van de Palestijnen horen. "Ik wil daarover kunnen praten", legt hij uit. "De situatie is groter dan mijzelf, die mensen ginder zijn belangrijker dan één Belgische rapper, en ik wil de impact van het zionisme op die groep mensen bespreken." Hij vindt het jammer dat hij ook dit keer geen medium kreeg voor zijn boodschap. 

In de discussie die volgde op het voorval, die door de rapper zelf gefilmd werd, zegt dj Brahim dat hij de frustratie van de rapper wel begrijpt, maar dat de zaak heel delicaat ligt. "Ik snap je gevoelens, maar dit kan niet live op de nationale radio", klinkt het rustig maar duidelijk. "Je had er beter over moeten nadenken", vindt ook zijn collega Astrid.

Uiteindelijk wordt de rapper vriendelijk verzocht om het gebouw te verlaten. "Dit is censuur, en dat kan ook niet", besluit hij teleurgesteld. 

"Correct en integer"

De VRT laat in een reactie weten dat Brahim en Astrid correct gehandeld hebben volgens het beleid van de zender. "We brengen een programma waarin jongeren een forum krijgen, maar we trekken steeds de lijn bij boodschappen die aanzetten tot discriminatie of haat. In dit geval ging het om zo'n boodschap, dus was het de enige juiste actie om de microfoon uit te zetten." 

Dat de gebeurtenissen achteraf in het geheim zijn opgenomen, vinden ze onrespectvol. "Al is er wel te zien dat Brahim en Astrid heel rustig proberen te vertellen waarom dit niet oké was. Dat vertrouwen werd geschonden doordat de rapper en z’n entourage dit gesprek in het geheim hebben gefilmd, en hier vervolgens een gemanipuleerde montage van hebben verspreid. MNM en VRT benadrukken dat MNM-dj’s Brahim en Astrid integer en correct te werk zijn gegaan, we beschouwen hiermee de zaak voor gesloten."

In de videoclip van 'Money tot de dood' worden Joden op een provocerende manier afgebeeld. "Dat hebben we bewust zo gedaan, om het onderwerp onder de aandacht te brengen", aldus Bizzy Blaza. 

MNM haalt jonge rapper uit uitzending.
YouTube MNM haalt jonge rapper uit uitzending.

122 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Adele Haemhouts

    Puur krapuul!

  • ANN LIMBOS

    Unia reageert alleen als er tegen de moslims wordt gediscrimineerd.

Lees meer