4
Kristof Ghyselinck

Exclusief voor abonnees

‘Flippokoning’ Hans Zandvliet is 30 miljoen armer en leeft vandaag van de bijstand: “Mijn ex-vrouw heeft wel nog een pak geld”

Schatrijk werd hij met z’n flippo’s, de uitvinding die hij deed in de jaren 90. Helaas, Hans Zandvliet (60) raakte dat fortuin ook weer kwijt, net als zijn vrouw, z’n landgoed en zaak. Maar z’n positieve ingesteldheid, die verloor hij niet. “Ik heb gewoon pech gehad”, zegt hij in Dag Allemaal.

“Investeer de helft van je fortuin in iets nieuws, maar toch niet álles. Hoe stom van hem”, zei Koen Wauters, nadat hij in ‘Wat Een Jaar!’ (over 1997) op VTM afscheid nam van z’n gast Hans Zandvliet. Die had immers alles wat hij met z’n flippo’s had verdiend in een nieuwe uitvinding gestopt, en raakte zo helemaal blut.

Wij trekken voor het volledige verhaal - dat ook net in boekvorm is verschenen als ‘Flippo en het spel om de knikkers’ - naar Hans’ appartementje in Leiden. “Ik leef nu van de bijstand”, zegt de Nederlander, wanneer hij ons breed glimlachend begroet.

Echt arm zie je er nochtans niet uit.

Maar ik moet wel zien rond te komen met een uitkering van 980 euro. Vroeger woonde ik op een groot landgoed, Eikenrode in Wassenaar. Prins Willem-Alexander, die nu koning is, was mijn overbuur. Nu woon ik wel een beetje kleiner. (lacht)

Jij moet wellicht ’n hoop schulden afbetalen?

Nee. Ik doe sinds kort een beroep op de schuldensaneringsregeling: als je uitzichtloze schulden hebt die je toch nooit kan afbetalen en je houdt je drie jaar lang keurig aan de regels, dan ben je van je oude schulden af. Ik moet nu een deel van m’n inkomsten afstaan. Maar omdat ik al op het bestaansminimum zit, hoef ik niks meer af te dragen. Over drie jaar heb ik weer een schone lei.

Hoeveel schuld wordt jou kwijtgescholden?

Ruim twee miljoen euro. Die is er gekomen door de kredietcrisis van 2007. Van de ene dag op de andere dag zegden ze bij de bank mijn kredietlijnen op. Boeven zijn het, zij zijn nota bene de veroorzakers van die crisis! Mijn landgoed, dat 11 miljoen euro waard was, is in 2014 openbaar geveild voor 2 miljoen. Ik stond op straat, moest een kamertje gaan huren bij een vriendin. Nu huur ik dit appartement, met huursubsidie.

De flippo had jou nochtans schatrijk gemaakt.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stef Luyten

    Fantastische verhaal.!! Kzou hetzelfde willen meemaken... Deze man heeft tenminste al geleefd en veel lef getoond.... Dat hij nu zorgeloos en met een beetje minder geld zijn tijd doorbrengt is toch de kers op zijn taart. En voor diegene die nu allemaal zitten kakken... tis het systeem in België dat dit toelaat... daar kan die gast niks aan doen.... Tzijn nog altijd de dommeriken die betalen.!!!

  • alexander symons

    Maw wie betaalt zijn 2 miljoen schulden?

Lees meer