2
EPA

"Harvey Weinstein huurde leger van spionnen in"

Een nieuwe dag, een nieuwe wending in het schandaal rond seksuele intimidatie. Filmproducent Harvey zou een leger aan spionnen hebben ingehuurd om te voorkomen dat slachtoffers met hun verhaal naar buiten treden. Dat meldt het blad The New Yorker. 

De krant ontdekte de onfrisse praktijken door de administratie van Harvey onder de loep te nemen. Ze ontdekten dat Weinstein in de herfst van 2016 een beroep deed op de diensten van Black Cube, een private beveiligingsfirma. 

Volgens The New Yorker wordt dat bedrijf gerund door ex-officieren van de Israëlische inlichtingendiensten, waaronder Mossad. Ook met Kroll, de geheime dienst die werkt rond bedrijfsgeheimen, is er een verdacht verband. Facturen onthullen een contract ter waarde van zo'n 520.000 euro, met een bonus van ruim 250.000 euro als slachtoffers "volledig stopten" met de stroom aan getuigenissen. 

Valse advocaten

Zo werden volgens het blad twee privéspionnen van Black Cube ingeschakeld om 'Scream'-actrice Rose McGowan te volgen en ontmoeten, voor ze Weinstein publiekelijk aan de schandpaal nagelde. Het doel was om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen van McGowan. Daarom gaven de hulpjes van Harvey zich uit als advocaten die haar rechten wouden verdedigen. Terwijl er in realiteit dus heel wat anders speelde. Ten minste vier ontmoetingen met McGowan werden zo in het geheim opgenomen voor Harvey. 

Lees verder onder de foto

2 Harvey Weinsteins leger aan spionnen zou zijn pijlen gericht hebben op actrice Rose McGowan.
EPA Harvey Weinsteins leger aan spionnen zou zijn pijlen gericht hebben op actrice Rose McGowan.

De spionnen van Harvey hebben ook valse identiteiten gebruikt om met een ​​journalist af te kunnen spreken die beweerde een flinke beschuldiging tegen Weinstein te hebben. Zo kon de filmmaker te weten komen welke vrouwen met de media spraken, en welke niet. 

Tientallen slachtoffers

Tijdens de jarenlange samenwerking tussen Weinstein en Black Cube werden er tientallen mensen gescreend, waarbij steeds een profiel werd opgesteld. Die bevatte de psychologische, persoonlijke en  seksuele geschiedenis van de slachtoffers. 

Sallie Hofmeister, de woordvoerder van Harvey, ontkent echter met klem. Zij noemt de beschuldigingen "onnauwkeurigh", en doet ze af als "wilde complottheorieën."

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer