Jessye Norman op archiefbeeld uit 2010.
AP Jessye Norman op archiefbeeld uit 2010.

Amerikaanse operalegende Jessye Norman overleden

In New York is maandag de Amerikaanse operalegende Jessye Norman overleden. Dat heeft haar familie gemeld. Ze stierf op 74-jarige leeftijd aan de complicaties van een ruggenmergletsel dat ze in 2015 had opgelopen. Een bloedvergiftiging en orgaanfalen werden de zangeres uiteindelijk fataal.

"Het is met veel verdriet en droefheid dat we de dood melden van de internationale operaster Jessye Norman", luidt het in een communiqué dat door een woordvoerder van de familie werd verspreid. "Wij zijn erg fier op haar muzikale prestaties en de inspiratie die ze was voor haar publiek van over de hele wereld. We zijn ook trots op haar humanitaire inspanningen om onder meer het probleem van honger en dakloosheid aan te pakken en op vlak van de ontwikkeling van de jeugd en kunst- en cultuureducatie", aldus nog haar familie.

Norman werd op 15 september 1945 geboren in Augusta, in de Amerikaanse deelstaat Georgia. Ze raakte bekend nadat ze zich eind jaren zestig in Europa vestigde. De Amerikaanse sopraan werd in 1999 in de Georgia Music Hall of Fame opgenomen, won in totaal vier Grammy's en ontving in 2006 de Klassieke Edison Oeuvreprijs 2006 als bekroning van haar lange carrière. In 2012 kreeg de operazangeres overigens ook de "We Are Music Award" van het Gent Festival van Vlaanderen. Ze richtte voorts in haar geboortestad de Jessye Norman School of the Arts op, die gratis kunstvorming biedt aan begaafde leerlingen van het lager secundair onderwijs die zich geen privélessen kunnen veroorloven.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pascal Claeys

    Een groot verlies voor de operawereld. RIP Jessye, en dank je voor al je mooie muziek die je de wereld geschonken hebt.

Lees meer