Axel Daeseleire geeft in het VTM Nieuws een eerste interview na zijn corona-ervaring
VTM Axel Daeseleire geeft in het VTM Nieuws een eerste interview na zijn corona-ervaring

Axel Daeseleire getuigt over 10 dagen coma door corona: “11 kilogram spieren kwijt”

Axel Daeseleire (51) werd eind maart opgenomen in het ziekenhuis met coronaverschijnselen. De acteur had het zwaar te pakken, want hij belandde tien dagen lang in een coma. In het VTM Nieuws getuigde hij vanavond voor het eerst. “Ik ben genezen, maar ik ben nog steeds bang.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zo'n vijftien dagen geleden werd Axel Daeseleire na tien dagen kunstmatige coma verlost van de intubatie, vertelt de acteur aan VTM Nieuws. “Het is echt een close call geweest”, bekent hij. “Ik heb oog in oog gestaan met de man met de zeis." Dat men hem moest intuberen, kwam als een shock, vertelt hij. “Je moet dan sowieso in coma, en dan ben je toch even alle windrichtingen kwijt. Het nieuws gaat ook gepaard met een bepaalde angst, want je weet dat niet alle ingrepen lukken. Dat sommige mensen eraan sterven." 

Uiteindelijk bracht Daeseleire tien dagen lang in coma door, een periode waar hij zich niet erg veel van herinnert. “Ik heb zo’n zeven beelden die ik me nog voor de geest kan halen, waarvan er al zes sowieso onwaar zijn. Eentje zou kunnen kloppen met de realiteit."  

Angstig

Ondertussen gaat het een pak beter met de acteur. “Gezien de omstandigheden gaat het eigenlijk zeer goed. Maar tien dagen coma betekent ook tien dagen niet bewegen. En een lichaam dat helemaal niet beweegt, vreet spieren weg, geen vet. Ik ben dan ook 11 kilogram spieren kwijt", klinkt het. De revalidatie zal dan ook nog makkelijk zes maanden duren. “Het gaat uiteraard langer duren om helemaal opnieuw de oude te worden. Dat moet ik stapje voor stapje terug opbouwen.” 

Hoewel hij het ziekenhuis mocht verlaten, blijft de angst voor het virus door de acteur z'n hoofd spoken. “Als ik heel eerlijk ben, is die angst nog heel actief aanwezig. Ik lees toch verhalen van mensen die ontslagen worden uit het ziekenhuis en pas dagen later de fatale klap krijgen. Dat kruipt tussen je twee oren. En wanneer er een tweede of derde golf komt, kan het virus al gemuteerd zijn. Dan is mijn zogenaamde immuniteit niet meer van toepassing", klinkt het bezorgd. 

Lees ook: 

Axel Daeseleire weer thuis na ziekenhuisopname: “Ik heb nog een lange revalidatie voor de boeg”

Axel Daeseleire aan de beterhand

Broer van Axel Daeseleire: “Hij ademt opnieuw zelfstandig”

42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Maurice Keukelaers

    Als een boom van een vent als Axel komt getuigen hoe het Corona virus hem heeft bijna heeft klein gekregen is dit allicht de beste waarschuwing voor hen die denken dat zij niet kunnen getroffen worden. Dank daarvoor en veel beterschap gewenst.

  • Francis Smet

    Axel, top dat je terug aan je herstel kan starten. Één goede raad, gebruik je tijd om te herstellen! Als de specialisten zeggen dat je tien maand nodig hebt, tracht dan niet door je te forceren al zover te staan na zes maand. Luister goed naar je lichaam, het is geen snotvalling wat je hebt meegemaakt. Wens je veel sterkte en een goed herstel! Die spieren komen wel terug .

Lees meer