2 Dansers van The Royal Ballet.
ROH/Ruairi Watson Dansers van The Royal Ballet.

Belg wordt muziekdirecteur van The Royal Ballet in Londen

Koen Kessels, artistiek leider van HERMESensemble en Inspiratum en lid van de Artistieke directie van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, wordt vanaf september 2015 muziekdirecteur van The Royal Ballet. In deze functie volgt hij Barry Wordsworth op, die Eerste Gastdirigent wordt. Momenteel is Koen Kessels muziekdirecteur designate.

Kessels blijft ook muziekdirecteur bij Birmingham Royal Ballet, waar hij eveneens Wordsworth opvolgde.

Volgens Freddy Marien, hoofd Koninklijk Conservatorium Antwerpen, is Kessels "een belangrijke schakel die het Conservatorium van Antwerpen met de internationale kunstwereld verbindt."

Zowel Kevin O'Hare, artistiek directeur van The Royal Ballet, als Alex Beard, chief executive van het gezelschap, reageerde al "verheugd" op de komst van Kessels. Beiden kennen Kessels, die sinds 2008 regelmatig gastdirigent was bij The Royal Ballet voor balletproducties als De 'Notenkraker' van Tsjajkovski, 'Giselle' van Adolphe Adam en de wereldpremière van Wayne McGregor's 'Raven Girl'.

Kessels is sinds 2005 regelmatig gastdirigent bij Opéra National de Paris, en dirigeerde onder meer bij de Wiener Staatsoper, het Bolsjoj, De Munt, de Vlaamse Opera, Teatro Real (Madrid), Teatro dell' Opera di Roma, New York City Ballet, Théâtre du Capitole (Toulouse), en Het Nationale Ballet (Amsterdam).

In de Munt staat hij vanaf 24 oktober in voor de muzikale leiding van 'Shell Shock, a requiem of war' van Nicholas Lens, Nick Cave en Sidi Larbi Cherkaoui.

2 Koen Kessels.
Birmingham Royal Ballet Koen Kessels.

Lees meer