2 Nick Loeb en Sofía Vergara in betere tijden.
epa Nick Loeb en Sofía Vergara in betere tijden.

Actrice Sofía Vergara (44) wordt vervolgd door haar eigen embryo's

Emma en Isabella: dat zijn de namen die twee ingevroren embryo's van actrice Sofía Vergara (44) gekregen hebben in een opmerkelijke rechtszaak tegen de Modern Family-ster. De embryo's werden in 2013 gecreëerd toen ze nog samen was met haar - intussen ex-verloofde Nick Loeb. Vergara kreeg ze toegewezen na een rechtszaak, maar nu is een organisatie voor het recht op leven een nieuwe zaak gestart. Uit naam van de embryo's.

De zaak tegen Vergara is dinsdag aangespannen in de Amerikaanse staat Louisiana, die traditioneel 'pro-life' is. Ingevroren embryo's hebben daar het statuut van een rechtspersoon. Ze mogen er ook niet vernietigd worden.  

Maar volgens advocaten die gespecialiseerd zijn in familierecht zal dat weinig verschil maken. "Een embryo krijgt pas de status van een beschermd menselijk leven als het in staat is om op zichzelf te overleven", aldus advocaat Michael Stutman. "Dat heeft het Hooggerechtshof lang geleden al beslist. Bij deze embryo's is dat duidelijk niet het geval. Ze hebben evenveel recht op bescherming om te leven als je sofa."  

Trustfonds
Daarbij komt nog dat de embryo's worden bewaard in Beverly Hills, Californië. "En hoewel er een trustfonds voor hen is opgezet in Louisiana - Vergara en Loeb woonden er lange tijd in 2013 en 2014 - zal het niet eenvoudig worden om een rechter te overtuigen de zaak hier te behandelen", aldus advocaat Betsy Fischer, die ook gespecialiseerd is in familierecht. "Bevroren eitjes hebben sowieso geen recht om te erven."

Een embryo krijgt pas de status van een beschermd menselijk leven als het in staat is om op zichzelf te overleven

Advocaat Michael Stutman

De embryo's waren al eerder de inzet van een rechtszaak in Californië, toen Vergara en Loeb uit elkaar gingen. Loeb wilde het hoederecht over de bevruchte eicellen, maar kreeg dat niet. Hij zou evenwel geen aanklager zijn in de nieuwe zaak. De organisatie voor het recht op leven wil wel dat de eitjes aan hem worden toegewezen "zodat ze ingeplant kunnen worden bij een draagmoeder en ze de nalatenschap kunnen krijgen die via de trust voor hen werd opgezet in Louisiana".

2 Sofía met haar huidige echtgenoot Joe Manganiello.
photo_news Sofía met haar huidige echtgenoot Joe Manganiello.

Lees meer