Beyoncé
EPA Beyoncé

Beyoncé, Rihanna en andere sterren tekenen petitie om executie gevangene te voorkomen

De aanstaande executie van een 51-jarige gevangene beroert de gemoederen in de Verenigde Staten. Rodney Reed zou later deze maand terecht staan voor een moord uit 1996, maar daar willen sterren als Beyoncé en Rihanna een stokje voor steken nu nieuwe informatie hem zou kunnen vrijpleiten. 

Rodney Reed, een zwarte man, werd in 1998 door een volledig blanke jury tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op Stacey Stites. Maar nu dook er nieuwe informatie op die de man zou vrijpleiten, volgens een petitie die op Change.org gestart werd. “Hopen bewijsmateriaal pleiten Rodney Reed vrij", staat er te lezen. “Al dit bewijsmateriaal werd weggehouden van de blanke jury die hem veroordeelde. Maar het bewijsmateriaal beschuldigt de verloofde van het slachtoffer - de plaatselijke politieagent Jimmy Fennell - die een geschiedenis van geweld tegen vrouwen heeft, waaronder een veroordeling voor een kidnapping en seksueel misbruik vlak nadat Rodney onterecht naar de gevangenis werd gestuurd.”

Ondertussen werd de petitie al door bijna 2,5 miljoen mensen getekend, waaronder Beyoncé, Rihanna, Richard Branson, Questlove en Bernie Sanders. Het doel is om 3 miljoen mensen te bereiken. Op haar eigen website schreef Beyoncé ook een bericht over Rodney aan gouverneur Greg Abbott. “Beste gouverneur Greg Abbott, bekijk alsjeblieft het duidelijke bewijsmateriaal in de zaak Rodney Reed heel grondig, het wijst op zijn onschuld. Wees eerlijk. Wees rechtvaardig. Geef hem zijn leven terug.” Questlove schreef op Twitter: “Er zit een onschuldige man op death row, slechts enkele dagen van zijn executie verwijderd. Neem alsjeblieft even de tijd om deze petitie te tekenen.” En Bernie Sanders riep dan weer op om de doodstraf af te schaffen: “We moeten de rest van de ontwikkelde wereld volgen, en de doodstraf afschaffen. Te veel onschuldige mensen - vooral gekleurde mensen - worden het slachtoffer van dit onrechtvaardige beleid. Een beschaafde gemeenschap zou niet mogen deelnemen aan de moord op andere Amerikanen.” 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Een nieuwe trend bij de 'stars'?

Lees meer