Jameela Jamil is niet te spreken over Karl Lagerfeld.
Getty Jameela Jamil is niet te spreken over Karl Lagerfeld.

Britse actrice bikkelhard voor Karl Lagerfeld: “Hij was een meedogenloze, vet-vrezende vrouwenhater”

Tussen alle lofprijzingen voor Karl Lagerfeld, die dinsdag op 85-jarige leeftijd overleed, klinkt er hier en daar ook een felle stem van kritiek. Eén van die stemmen is afkomstig van de Britse ‘The Good Place’-actrice Jameela Jamil. “Hij had talent, ja, maar hij was géén goede man.”

Lagerfeld had namelijk de gewoonte om hier en daar vrouwonvriendelijke en over het algemeen onverdraagzame opmerkingen te maken in interviews. Zo stak hij het niet onder stoelen of banken dat hij dikkere vrouwen niet respecteerde. “Een meedogenloze, vet-hatende misogynist als Lagerfeld zou niet wereldwijd mogen worden geprezen als een heilige die te vroeg is heengegaan”, schrijft ze op Twitter. “Hij had zeker talent, maar hij was geen goed persoon.” 

Onder andere model Cara Delevigne, die een goede band had met de Chanel-ontwerper, nam aanstoot aan de woorden van Jamil. Ze riep haar op om ‘verder te gaan in liefde’, maar dat zag Jamil niet zitten. “Met respect, maar daar ga ik niet mee akkoord. Lagerfeld heeft veel mensen gekwetst. Hij moet niet gevierd worden.” 

Gemene opmerkingen

Jamil is niet de enige criticus van Lagerfeld. Hij wordt door vele modekenners afgeschilderd als een racist, islamofoob en vrouwenhater. Zo liet hij zich al ontsnappen dat het “een ramp zou zijn op te worden opgezadeld met een lelijke dochter”, dat kinderen “het probleem van vrouwen waren” en dat zijn voorganger, Coco Chanel, “geen feminist was, want daar was ze niet lelijk genoeg voor”. Hij ontkende ook meermaals dat de strenge mode-industrie iets te maken kon hebben met het ontstaan van eetstoornissen bij jonge modellen. 

Adele, Pippa en Heidi

“Niemand wil een vrouw met rondingen zien op de catwalk”, meende hij. “De mensen die zeggen dat dunne modellen lelijk zijn, zijn dikke moeders die met een zak chips voor de tv zitten.” Hij noemde onder andere zangeres Adele te dik, en beledigde Pippa Middleton: “Ze heeft een lelijk gezicht, daar hou ik niet van. Ik wil haar alleen vanop haar rug zien.”

Heidi Klum noemde hij “veel te zwaar”: “Ze is te dik en haar buste is te groot, ze is echt geen catwalkmodel. Ze heeft ook altijd die domme grijns op haar gezicht.”

“Het wordt tijd dat we stoppen met de artiest te scheiden van zijn kunst”, aldus Jameela. “En dat we zulke mensen verantwoordelijk houden voor hun eigen uitspraken.”

54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Denise Marie Victorine Slegers

    Talentvol of niet,als het de waarheid is mag dat zeker gezegd worden!

  • liesbeth reynders

    Extreem is nooit gezond.. hij had extreem talent..extreme gedachten. Het ene keurden we optimaal goed en het andere braken we tot op het bot af. Een talent

Lees meer