4
Photo News

Ed Sheeran verpulvert record The Weeknd en legt Spotify bijna plat

Alle streamingrecords moeten eraan voor Ed Sheeran, zo lijkt het wel. De 26-jarige rosse bard stoot nu ook The Weeknd van de Spotify-troon wat de beste eerste week van een album betreft.

Met maar liefst 273 miljoen streams na amper vijf dagen voor zijn derde studioplaat Divide legde Sheeran Spotify zelfs bijna plat, verklaart hun woordvoerder. De vorige beste openingsweek stond op naam van The Weeknd die in november vorig jaar met Starboy in zeven dagen 223 miljoen streams haalde. Ed Sheeran klopte de Canadese zanger vorige week op de releasedag ook al in de categorie beste openingsdag van een album en verdubbelde toen bijna diens record van 29 miljoen streams tot bijna 56,73 miljoen.

Die vrijdag 3 maart was 'Shape of You' bovendien goed voor meer dan 10,2 miljoen streams, opnieuw een record voor een single op één dag. Hij deed daarmee beter dan de bijna 7 miljoen streams op 6 januari voor... datzelfde nummer. Ed Sheeran verslaat dus zelfs zichzelf, veel straffer wordt het niet.

Verder haalden alle zestien tracks op Divide (voorgesteld met het deelteken ÷) de top 50 van meest gestreamde nummers op Spotify in heel wat landen. In het Verenigd Koninkrijk en in Ierland bezetten ze samen zelfs de gehele top 16.

De 20 miljoen van Adele
Het is geen verrassing dat de Britse singer-songwriter de lijst van meest gestreamde artiesten op Spotify aanvoert. Maandelijks weet hij zo bijna 48 miljoen luisteraars te bekoren. Hij brak op 3 maart overigens met 68,7 miljoen streams op één dag voor een artiest ook dát vorige record van alweer van The Weeknd (40,3 miljoen).

Deze indrukwekkende cijfers zullen ongetwijfeld ook hand in hand gaan met een stevige fysieke verkoop van ÷. Verwacht wordt dat Sheeran in de Billboard 200 meteen naar de hoogste positie zal schieten met alvast het strafste debuut van 2017.

Het weekrecord qua totale verkoop (digitaal en cd) staat op naam van ene Adele. De Britse zangeres bracht de eerste week na de release in november 2015 800.000 stuks van haar album 25 aan de man. De teller van 25 staat inmiddels al op zo'n 20 miljoen. Ed Sheeran wéét dat zelf beter dan wie ook, "maar als ik haar niet als criterium pak, doe ik mezelf tekort", zei hij onlangs aan GQ. Messi of Ronaldo: voor de liefhebbers is het sowieso genieten.

Ook in ons land domineert Ed Sheeran de charts: hij staat op nummer 1 in de Ultratop 50 van de singles, in de Ultratop 200 van de albums én in de Ultratop 50 mid price. De zanger stoot met dit record Adele van de Belgische Ultratoptroon. Divide werd in de eerste week al meer dan 20.000 keer verkocht en is dus goed voor platina. Verder staat de single 'Shape Of You' al acht weken ononderbroken op één in de Ultratop en lijkt daarmee ook op weg om alle voorgaande records te breken.

4 The Weeknd.
Photo News The Weeknd.
4
Photo News
4 Adele.
Getty Images Adele.

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels