3 Ariana Grande
BRUNO PRESS Ariana Grande

Getraumatiseerde Ariana Grande deelt scans van haar hersenen: “Ze doen hun f*cking best”

Popster Ariana Grande (25) heeft scans van haar hersenen gedeeld die volgens haar op schokkende wijze illustreren dat ze aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) lijdt. Ze noemt de foto’s ‘doodeng’ en ‘hilarisch’ tegelijk en benadrukt dat haar brein elke dag ‘zijn fucking best’ doet. Hoewel PTSS volgens deskundigen eigenlijk niet zichtbaar is op breinscans, maken fans zich zorgen om de zangeres, die morgen op het festival Coachella staat.

“Geen grap”, schreef Ariana bij een foto die ze deelde met haar 151 miljoen Instagramvolgers. Het leek op een schermafbeelding van een chat, waarin de zangeres foto’s stuurde van een ‘gezond’ brein, een brein met PTSS en haar eigen hersenen.

Het verschil tussen de gezonde hersenen en die van Grande was duidelijk: bij de zangeres lichtten veel meer delen op. Het was voor Ariana visueel bewijs voor wat al bekend was: de zangeres kampt met PTSS sinds de bomaanslag bij haar concert in Manchester in 2015, waarbij 22 mensen omkwamen en tientallen gewonden vielen.

Cool

Ze wil met de plaatjes niemand laten schrikken, benadrukt Ariana, die niet vermeldde om wat voor scans het ging en wanneer ze waren gemaakt. “Het blies me gewoon omver’’, schreef ze. “Ik vond het informatief en interessant, en ik wilde jullie allemaal aanmoedigen om op je brein te passen, naar je lichaam te luisteren en voor jezelf te zorgen.”

De zangeres vond de plaatjes ondanks hun schrijnende achtergrond vooral heel cool. “Ik houd van wetenschap en het was ongelofelijk om te zien wat er in werkelijkheid gebeurt daarbinnen. Ik bedoel, ik voel het de hele tijd, maar het is heel iets anders en ontzettend cool om het te zien.”

Lees door onder de foto.

3 De breinscan van Ariana
Instagram Ariana Grande De breinscan van Ariana

Niet echt zichtbaar

Hoewel Ariana vaak wordt geprezen om haar openheid over haar geestelijke gezondheid, lijken haar conclusies in dit geval niet helemaal juist. PTSS is een geestelijke aandoening die kan ontstaan nadat mensen een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. De stoornis heeft allerlei mogelijke symptomen, waaronder gevoelens van angst en boosheid, maar ook flashbacks naar de traumatische gebeurtenis. De hersenen van mensen met PTSS reageren mogelijk anders op emotionele gebeurtenissen, maar die verschillen zijn volgens deskundigen in werkelijkheid niet zichtbaar op de scans die Ariana deelde.

Dat doet natuurlijk niets af wat ze heeft meegemaakt, benadrukken de verschillende specialisten tegenover CNN en The Washington Post. De zangeres denkt naar eigen zeggen nog elke dag aan de aanslag in Manchester en maakte het afgelopen jaar meer ellende mee, zoals de dood van haar ex Mac Miller.

“Ik werk continu aan mijn gezondheid en ik probeer te leren hoe ik met pijn moet omgaan”, schreef ze na het delen van de scans. “Elke dag is anders, maar ik doe mijn best. Weet alsjeblieft dat ik gewoon blijf opdagen en zoveel energie blijf geven als ik kan, hoewel mijn brein eruitziet als een wereldkaart.’’

Talloze fans spraken de afgelopen dagen hun bezorgdheid uit over Ariana, die volgens velen te hard werkt en meer rust zou moeten nemen. Morgen schrijft ze echter eerst geschiedenis op het wereldberoemde festival Coachella. Ze is dan de 
jongste vrouwelijke headliner ooit.

3 Ariana meldde dat haar brein zijn 'fucking best' doet.
Instagram Ariana Grande Ariana meldde dat haar brein zijn 'fucking best' doet.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DIRK RASSCHAERT

    Ik denk dat dit de nieuwe modeziekte is. In de VS hebben bijna al de moordenaars en zo er blijkbaar ook allemaal plots last van. Een opvolger voor "de slechte jeugd"!?

Lees meer