3 Van links naar rechts: Jeffree Star, Jenna Marbles, Shane Dawson, Tati Westbrook en Gabbie Hanna.
YouTube - Fotomontage HLN Van links naar rechts: Jeffree Star, Jenna Marbles, Shane Dawson, Tati Westbrook en Gabbie Hanna.

Exclusief voor abonnees

Heftige oorlog op YouTube: waarom de grootste sterren plots miljoenen volgers verliezen

Tot voor kort had je misschien nog nooit van Shane Dawson (31), Jeffree Star (34), Tati Westbrook  (38), Jenna Marbles (33) of Gabbie Hanna (29) gehoord. Maar sinds er een schijnbaar onophoudelijke stroom van explosieve en onthullende informatie over influencers zoals hen op gang kwam, is de kans groot dat dat intussen is veranderd. De ene ‘superster’ na de andere op het platform wordt uitgespuwd door zijn of haar volgers of besluit de handdoek in de ring te gooien en YouTube te verlaten. Een gevolg van de zogenaamde ‘cancel culture’, een fenomeen dat de grootste videosite ter wereld inmiddels compleet heeft verziekt.

‘Dramageddon’ - zo wordt de storm omschreven die er momenteel gaande is op YouTube. De online gemeenschap begon voor het eerst uit elkaar te vallen in mei 2019, toen YouTube-ster Tati - die recensies filmt over make-up en deze deelt op haar kanaal - een video de wereld in stuurde genaamd ‘Bye Sister’. In die video trok ze ongezien hard van leer tegen de andere YouTuber James Charles, die ze naar eigen zeggen als familie beschouwde. Ze beschuldigde hem niet alleen van verraad - Charles zou achter haar rug om reclame hebben gemaakt voor een concurrerend vitaminemerk - maar ook van seksuele manipulatie. De 21-jarige homoseksueel zou constant heteroseksuele mannen proberen te manipuleren en in bed proberen te krijgen. Wanneer ze er iets van zei, antwoordde hij naar verluidt: “Maakt niet uit, ik ben beroemd.” Met andere woorden: Westbrook schetste geen al te fraai beeld van haar voormalige oogappel.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Vande Walle

    Ik wil gerust al die "sterren(?)" volgen . Maar enkel als ze MIJ betalen .

  • De mulder Sanne

    Shane dawson is geen slechte persoon ..

Lees meer