2 Matthias Schoenaerts mocht vorige week een onderscheiding uitreiken bij de Césars, de Franse nationale filmprijzen.
anp Matthias Schoenaerts mocht vorige week een onderscheiding uitreiken bij de Césars, de Franse nationale filmprijzen.

Hoofdrol voor Schoenaerts in film over onderzeeër Koersk

Matthias Schoenaerts  (38) speelt een hoofdrol in de film over de Russische kernonderzeeër Koersk. Dat meldt entertainmentsite Deadline. De Deen Thomas Vinterberg neemt de regie op zich. De opnames van Kursk beginnen in het najaar.

Scenarioschrijver Robert Rodat (Saving Private Ryan) schreef het script gebaseerd op het boek A Time To Die van Robert Moore. De film vertelt het waargebeurde verhaal over het ongeluk met de Russische kernonderzeeër Koersk die op 12 augustus 2000 zonk in de ijzige Barentszzee na de explosie van een torpedo aan boord.

Zeker 23 personen zochten na de explosie hun toevlucht in het achterste compartiment van de onderzeeër, in afwachting van hulp. Het duurde dagen voordat de Russische marine het nieuws naar buiten bracht en een reddingsoperatie op touw zette. Alle mensen aan boord waren toen al gestorven.

Schoenaerts en Vinterberg werkten eerder samen in de Brits-Amerikaanse film Far From The Madding Crowd, die vorig jaar uitkwam. Schoenaerts was vorig jaar ook te zien in The Danish Girl.

De kernonderzeeër werd vernoemd naar de slag om Koersk, de grootste tankslag uit de oorlogsgeschiedenis tussen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie in de zomer van 1943. De slag nabij de Russische stad Koersk bleek beslissend aan het oostfront. Het Rode Leger wist hierna snel gebieden te veroveren.

2 De Koersk in mei 2000.
ap De Koersk in mei 2000.

Lees meer