REUTERS

J.K. Rowling gooit weer olie op het vuur: “Geslachtsoperaties zijn nieuwe soort conversietherapie voor homo’s”

J.K. Rowling (54) is nog niet klaar met het internet in rep en roer te zetten. De ‘Harry Potter’-auteur volgt de recente rel rond haar transfobische uitspraken op met nog een reeks tweets, waarin ze ‘waarschuwt voor de gevolgen van geslachtsoperaties en hormonenbehandelingen’. 

De schrijfster begint haar betoog met de bekentenis dat ze zelf heel wat mentale problemen heeft moeten doorstaan, waaronder depressie, angst- en dwangstoornissen. Daarbij zouden anti-depressiva een grote hulp zouden zijn geweest voor Rowling. “Veel gezondheidswerkers maken zich zorgen over jonge mensen die worstelen met hun mentale gezondheid. Ze worden gepusht naar hormonen en operaties wanneer dit niet in hun beste belang is.” 

Rowling gaat verder door te verwijzen naar een docureeks over een ziekenhuis waar geslachtsoperaties werden aangemoedigd en uitgevoerd, met 'homofobe overwegingen van het verzorgend personeel’. “Velen, waaronder ikzelf, zijn van mening dat er een nieuwe soort conversietherapie ontstaan is voor jonge homo’s, die op het levenslange pad van medicalisering worden gebracht, wat kan leiden tot verlies van hun vruchtbaarheid en/of volledige functie van geslachtsdelen.”

Risico’s

“Zoals ik al vaak heb gezegd, kan transitie voor sommigen het antwoord zijn, voor anderen niet. Mensen die hun geslachtsoperatie lieten terugdraaien getuigden er al over: ‘Het systeem ziet een transitie als de gemakkelijke oplossing voor meisjes die anders zijn.’” Tenslotte beweert de auteur ook dat de gezondheidsrisico’s op lange termijn van hormonenbehandelingen al een lange periode worden gevolgd. “De zware bijwerkingen ervan worden vaak geminimaliseerd of ontkend door trans-activisten.”

Ze eindigt door de vele kritiek die ze de afgelopen weken kreeg nog eens naast haar neer te leggen. “Geen enkele van deze feiten zouden jou kunnen verafschuwen of overtuigen van mijn gelijk. Maar als dat zo is, kan ik niet doen alsof ik veel om je slechte mening over mij geef.” De reacties zijn wederom niet mals. “Stel je voor dat je een reeks tweets schrijft en klaagt over verkeerde feiten en deze nog eens aanvult met verkeerde informatie.” Anderen stellen dat Rowling geen expert is, en de feiten moet overlaten aan mensen met kennis van het onderwerp. “Misschien moet je dit overlaten aan professoren, en gewoon weer over tovenaars schrijven.”

Lees ook:

Opstand in ‘Harry Potter’-land: acteurs en fans laten J.K. Rowling stuk voor stuk vallen (+)

J.K. Rowling blijft ophef veroorzaken en maakt ruzie met parlementslid

Agentschap J.K. Rowling verliest 4 auteurs na haar uitspraken over transgenders

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • maarten mouton

    Wel een beetje gemakkelijk Erik om het op het linkse denken te stoten. Ik ben zelf ook socialist maar dat betekent niet dat ik het eens ben hoe ver black lives matter, me to gaan in hun denken en ben ik ook voor vrije meningsuiting en haat het hedendaagse zwart/wit denken.

  • Jonny Van den Bruel

    Onwetendheid is een groot probleem. Ik ken een knappe heteroseksuele jongen met een vriendin die al heel zijn/haar leven graag een meisje zou willen zijn en de toelating heeft om van geslacht te veranderen. Mensen zijn er in alle soorten en dat is goed. Men gaat echt niet over één nacht ijs bij een 'coming out'. Respect voor mekaar, zelfs al begrijpen we het niet zelf, mag onze grootste bekommernis zijn.

Lees meer