4 Gloria Vanderbilt is overleden.
REUTERS Gloria Vanderbilt is overleden.

Mode-icoon Gloria Vanderbilt overleden

Gloria Vanderbilt is vandaag overleden op 95-jarige leeftijd. Het mode-icoon was vooral bekend als kunstenares en van haar vele parfums. Enkele weken geleden kreeg ze de diagnose maagkanker, waar ze uiteindelijk aan is bezweken. 

Gloria Vanderbilt hoorde bij de steenrijke Amerikaanse familie van Nederlandse afkomst, Vanderbilt. Ze is vooral bekend als artieste, designer en vanwege de naar haar genoemde parfumlijn. Ze was het enige kind van Reginald Claypoole Vanderbilt en zijn tweede vrouw Gloria Morgan. Gloria trouwde vier keer. Eén van haar echtgenoten was de bekende regisseur Sidney Lumet, van wie ze scheidde in 1963. Naast haar echtgenoten werd ze nog gelinkt aan enkele bekende namen, zoals  Marlon Brando, Frank Sinatra, Roald Dahl en Gene Kelly. Op het moment van haar dood was ze ongehuwd. 

Jeansbroeken

In de jaren zeventig maakte ze naam als kunstenares, maar ook als modeontwerpster. Haar ‘gewaagde’ jeansbroeken waren namelijk iets strakker dan destijds nog de norm was. Op dat gebied was ze een vooruitstrevende vrouw in haar genre. Op de broeken was het ondertussen erg bekende zwanenlogo te zien, dat vandaag nog altijd geassocieerd wordt met de naam Vanderbilt, maar dat we vooral nog terugzien op haar parfumlijn. 

(Lees verder onder foto’s)

4 Een Vanderbilt parfum.
Vanderbilt Een Vanderbilt parfum.

Geweldige vrouw

Haar zoon, Anderson Cooper, deelde het overlijdensbericht in een live-uitzending van nieuwszender CNN. “Gloria Vanderbilt was een bijzondere vrouw die van het leven hield en dit op haar eigen wijze invulde”, zegt hij in een emotionele boodschap. “Wat een ontzettend bijzonder leven had ze, wat een bijzondere moeder was ze. Wat een geweldige vrouw.” Gloria leed aan maagkanker, een had er zodanig veel last van dat ze eerder deze maand al naar het ziekenhuis werd overgebracht. 

4 Anderson Cooper en zijn moeder, Gloria Vanderbilt.
Charles Sykes/Invision/AP Anderson Cooper en zijn moeder, Gloria Vanderbilt.

Anderson was erg close met zijn moeder. In 1995 woonde ze een tijdje bij hem in, en schreef ze het boek ‘A Mother’s Story’. In 2016 brachten ze samen nog een documentaire uit, getiteld ‘Nothing Left Unsaid’. Naast anderson had Gloria nog drie kinderen: Carter Vanderbilt Cooper, Christopher Stokowski en Leopold Stanislaus Stokowski. 

4 Vanderbilt in haar jonge jaren.
AP Vanderbilt in haar jonge jaren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer