News

Netsky wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek

Netsky heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek 2014 gewonnen. Het is de eerste keer dat de Vlaamse Cultuurprijs wordt uitgereikt aan een muzikant uit de dancescène.

De jury bekroont Netsky, echte naam Boris Daenen, omdat hij een "jonge talentvolle muzikant" is, die internationaal zeer sterk scoort met hedendaagse drum 'n bass en met een sterke liveshow. Deze zomer breide hij nog een spetterend orgelpunt aan Pukkelpop. Netsky krijgt een bedrag van 12.500 euro en een bronzen beeldje.

België heeft een reputatie op het vlak van elektronische muziek, denken we bijvoorbeeld maar aan de pioniers van Front 242, de beweging van de New Beat en de broertjes Dewaele met hun 2ManyDJs. Dat de Cultuurprijs voor Muziek naar Netsky gaat, beschouwt de jury als een erkenning van het belang van de dance/elektronica in de nationale popmuziek.

Netsky brak in 2010 door met "Moving With You" (feat. Jenna G) en werd dat jaar door de luisteraars van Studio Brussel verkozen als Beste Belgische DJ. Hij was toen pas 21. Daenen heeft intussen op heel wat festivals gestaan in binnen- en buitenland, en er prijken ook enkele MIA's op zijn schouw. Andere hits van zijn hand zijn onder meer "Come Alive", "We Can Only Live Today (Puppy)" (feat. Billie) en "Running Low" (feat. Beth Ditto). Afgelopen zomer presenteerde hij de single "Rio", dat ook het campagnelied wordt van de Belgische atleten die richting de Olympische Zomerspelen van Rio in 2016 trekken.

Normaal gezien zou Netsky de prijs zaterdagavond krijgen uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) op SOUND/CHECK van Poppunt in de AB in Brussel maar de uitreiking is uitgesteld door de verhoogde terreurdreiging. Er wordt naar een nieuwe datum gezocht.

Lees meer