2 Leonardo Di Caprio
ANP Kippa Leonardo Di Caprio

President Brazilië geeft Leonardo DiCaprio de schuld van bosbranden in Amazonewoud

Zonder enig bewijs beschuldigt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro acteur Leonardo DiCaprio van het financieren van de bosbranden in de Amazone. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Die Leonardo is een toffe gast hè? Geld geven om de Amazone in de fik te steken”, zei Bolsonaro tijdens een kort statement voor de presidentiële ambtswoning. 

De omstreden president lijkt te doelen op onbevestigde geruchten op sociale media waarin het Wereld Natuur Fonds wordt beschuldigd van het betalen van brandweermannen om opnames te maken van de Amazonebranden. Die beelden zouden zijn gebruikt voor een donateurscampagne waarbij ook DiCaprio bijna een half miljoen euro zou hebben geschonken. 

Zowel het WNF als DiCaprio ontkennen de aantijgingen. In een verklaring prijst de acteur “het volk van Brazilië dat haar culturele en natuurerfgoed probeert te redden”. Hij ontkent echter geld te hebben gegeven aan de genoemde organisaties. 

Milieuactivist 

De filmster, die zichzelf omschrijft als acteur en milieuactivist, heeft een eigen stichting waarmee hij bedreigde diersoorten probeert te beschermen. Ook twittert DiCaprio regelmatig over de strijd voor een beter milieu. Daarnaast doneerde hij afgelopen zomer omgerekend 4,5 miljoen euro om beschadigde delen van het regenwoud te herstellen. 

Lastercampagne

Vier leden van de ngo “Alter do Chão Fire Brigade” werden dinsdag door de politie gearresteerd. De politie verdacht hen van het opzettelijk aansteken van bosbranden om die te kunnen filmen en op die manier meer donaties binnen te kunnen halen. Op last van de rechter moesten zij donderdag worden vrijgelaten. De onderzoeksleider is inmiddels van de zaak gehaald en vervangen.

Politici en andere ngo's hebben zware kritiek op de arrestatie, en zeggen dat het onderdeel is van een doelgerichte lastercampagne van de Braziliaanse regering tegen milieuactivisten. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bolsonaro activisten de schuld geeft van de bosbranden. 

Op 21 augustus claimde de president tijdens een Facebook-live uitzending dat “Alles erop wijst” dat ngo's de Amazonegebied intrekken om het woud “in brand te steken". Toen Bolsonaro werd gevraagd om bewijs voor zijn beweringen, antwoordde hij niet over een “zwart op wit” plan te beschikken, “zo gaan zij natuurlijk niet te werk".

2 President Jair Bolsonaro van Brazilië.
REUTERS President Jair Bolsonaro van Brazilië.

“Liegende media”

Een dag later zei de president dat ook boeren verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de branden in het regenwoud, maar in september viel hij de “liegende media” aan vanwege hun berichtgeving over de branden in de Amazone. 

Donderdagavond noemde Bolsonaro echter plotseling Leonardo DiCaprio tijdens een webcast. De president claimde toen dat het WNF de eerdergenoemde ngo betaald zou hebben om beelden te maken van de branden in de Amazone.

“Dus wat doet de ngo? Wat is het makkelijkst? Het woud in brand steken. Foto's nemen en een filmpje maken", aldus de president. “(Het WNF) lanceert een campagne tegen Brazilië, neemt contact op met Leonardo DiCaprio, en hij doneert 500.000 dollar".

“Een deel van dat geld is aan de brandstichters gegeven. Leonardo DiCaprio, jij draagt bij aan de bosbranden in de Amazone. Dat is onacceptabel", zei Bolsonaro. 

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joannes Roderigas

    toch makkelijk dat men anderen kan beschuldigen voor iets waar men achter staat?

  • ivan de ridder

    Tekenend dat de politieke leiders zich tegenwoordig liever bezighouden met flutverhaaltjes verkopen via social media of campagnerondes dan zich daadwerkelijk in te zetten voor degelijk beleid. Je weet wel, waarvoor ze in feite verkozen worden. Nuja, perceptie is belangrijker dan de realiteit allicht en zolang de 'juiste mensen' maar rijk(er) worden.

Lees meer