Kim Kardashian op de rode loper van de People’s Choice Awards eerder dit jaar.
EPA Kim Kardashian op de rode loper van de People’s Choice Awards eerder dit jaar.

Realityster Kim Kardashian mengt zich in discussie rond Zwarte Piet

Niemand minder dan Kim Kardashian heeft zich gemengd in de pietendiscussie. De Amerikaanse realityster heeft zo haar bedenkingen over Zwarte Piet, liet ze weten op Twitter.

"Deze Nederlandse 'traditie' genaamd 'Zwarte Piet' is verontrustend!", schreef Kardashian. Daarbij deelt ze een oud artikel van Al Jazeera, met als kop 'Zwarte Piet is Nederlands racisme ten voeten uit'. 

Het stuk gaat over de tegenstanders van het zwartgeschminkte hulpje van Sinterklaas. Zo komt in het verhaal Nederlander Jerry Afriyie aan het woord, kopstuk van Kick Out Zwarte Piet. Ook worden onder anderen een historicus en een mensenrechtenadvocaat aangehaald om de traditie duiding te geven.

In de VS is al vaker kritiek geuit op het racistische karakter van Zwarte Piet. Onder meer de Verenigde Naties schreven een rapport waarin de traditie werd veroordeeld en werd opgeroepen Piet aan te passen.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ann Van Riet

    Madame gaat zich ook eens bemoeien! Wat met draagmoederschap???

  • Anna Pauels

    Deze Kim heeft geen idee van waaruit deze traditie gegroeid is. Zoals velen blijkbaar. Pieten moeten de Afrikaanse kinderen voorstellen die door de Sint van een slavenbestaan gered zijn. Dat ze zo speels zijn, is ook omdat het eigenlijk kinderen zijn. Ik vindt het dus niet fout om deze pieten in hun eigen Afrikaanse huidskleur voor te stellen? Of is de zwarte huidskleur een schande ?

Lees meer