EPA

Samuel L. Jackson heeft een hekel aan sterallures: “Niemand kan alleen een film maken, ook een steracteur niet”

Samuel L. Jackson (70) mag zich met 120 films die in totaal 13 miljard opbrachten de meest succesvolle Hollywood-acteur van het moment noemen. Zelf blijft de ster er tamelijk nuchter onder. Dat vertelde hij tijdens interviews voor de film ‘Glass’ in Londen.

"Ik ben niet iemand die heel hard gaat reflecteren op zijn eigen carrière", aldus de acteur. "Ik denk veel liever aan wat ik nog gá doen." Al is de Hollywoodster natuurlijk trots op wat hij bereikt heeft, alsook op het feit dat een onafhankelijk onderzoek hem recent de meest invloedrijke acteur uit de geschiedenis noemde. "Maar dat zijn allemaal dingen waar ik nooit bij stilsta of stilgestaan heb. Goed, iemand telt dan op dat alle films waarin ik meespeelde dertien miljard hebben opgebracht. Dat is niet een doel waar ik ooit op gemikt heb. Het is zelfs niet iets dat ik zelf echt in de hand heb."

"Ik heb voor mijzelf een plekje weten te creëren waar ik kan doen wat ik graag doe, met de mensen met wie ik graag werk. Waar ik plezier aan beleef en waar ik anderen veel plezier aan kan laten beleven." Het duurde lange tijd voordat de acteur begin jaren negentig, dankzij de films Jungle Fever en Pulp Fiction, bekendheid verwierf. "Alles gebeurt met een reden en alles heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Gun jezelf die tijd: de kortste weg is niet perse de beste weg. En voel jezelf vooral nooit beter dan andere mensen."

Nederig

Te vaak merkt de superster dat collega's zich beter voelen dan bijvoorbeeld de mensen van het licht en geluid die op de set staan. "Niemand kan alleen een film maken, óók een duurbetaalde acteur niet. Ik kan nooit goed tegen mensen die de ster gaan uithangen. Wees gewoon aardig tegen anderen, wees nederig. Kom op tijd, zorg dat je je teksten kent en dat mensen niet op je hoeven te wachten.”

Hij was blij dat regisseur M. Night Shyamalan hem na negentien jaar in ‘Glass’ de kans bood terug te keren als Elijah Price, de man met de breekbare botten uit de thriller ‘Unbreakable’. "Ik heb veel plezier beleefd aan die film", legt Jackson uit. "Een vloek voor acteurs is dat je na pakweg twee, drie maanden draaien altijd afscheid moet nemen van iemand van wie je bent gaan houden. Ik grijp graag elke kans aan om méér te weten te komen van een personage dat mij boeit. Of om nog een keer te werken met de mensen met wie ik een hele fijne tijd heb gehad." Zijn hyperintelligente Elijah Price zit inmiddels bijna twintig jaar in de inrichting. "Maar zijn geest is niet veranderd", vertelt Jackson. "Hij is geduldig, hij wacht zijn moment af. Hij heeft heel lang de tijd gehad om na te denken wat zijn mogelijke volgende stappen kunnen zijn.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mike Resseler

    Super acteur. Zie hem graag acteren.

Lees meer