3
The Simpsons

Terminale bedenker 'The Simpsons' schenkt hele fortuin aan goede doelen

Sam Simon is op amper 58-jarige leeftijd terminaal ziek. Hij lijdt aan een ongeneeslijke darmkanker. Dankzij 'The Simpsons', dat hij samen met Matt Groening bedacht, is hij schatrijk. Hij staat in Hollywood bekend als weldoener en wil nu zelfs zijn hele fortuin vanop zijn sterfbed wegschenken aan goede doelen.

Sam Simon deed al heel wat gulle giften aan onder meer dierenactivisten als PETA, aan Save The Children en aan het Australische Sea Shepherd, dat opkomt voor de bedreigde walvissen. Er is sinds vorig jaar zelfs een Sea Shepherd-schip dat de naam Sam Simon draagt.

Vijf maanden geleden kreeg de creatieveling het harde verdict te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. In een interview met de Hollywood Reporter zegt hij dat hij al zijn geld wil wegschenken aan de liefdadigheidsinstellingen die hem na aan het hart liggen.

Sam Simon verliet in 1993 al de razend populaire tv-show 'The Simpsons', maar jaarlijks vangt hij naar eigen zeggen nog "tientallen miljoenen dollars" aan royalty's. "Het geld werd alsmaar meer en meer. Toen ik 'The Simpsons' achter mij liet, kon niemand vermoeden dat het ding nog altijd stand zou houden. Maar het heeft een cumulatief effect. 25 jaar later stroomt het geld nog altijd binnen." Simon mocht dan ook de lucratieve titel van 'executive producer' behouden na zijn vertrek.

Die andere bedenker van het topprogramma, Matt Groening, zei in het verleden over Sam Simon dat hij zowel "briljant grappig" als "mentaal gestoord" is.

3 Sam Simon is terminaal.
Getty Sam Simon is terminaal.
3 Het Sea Shepherd-schip dat de naam van Sam Simon draagt.
AFP Het Sea Shepherd-schip dat de naam van Sam Simon draagt.

Lees meer