7
EPA

Exclusief voor abonnees

Van Phil Collins tot Justin Bieber: wat is dat toch met die pophaat?

Waarom wekken sommige popartiesten zo'n diepe haat op?

Hoe komt het dat juist sommige, toch goed verkopende artiesten bij veel popliefhebbers zo'n diepe haat opwekken? Robert van Gijssel onderzoekt én beantwoordt die vraag naar aanleiding van Bløfs Zoutelande.

Het is een volmaakt onschuldig nummer; lieve tekst, keurig meezingrefrein, lekker gitaarslagje. Toch is de nieuwe nummer-1-hit van Bløf, net als alle eerdere nummer-1-hits van die Zeeuwse band, buitengewoon confronterend.

Zoutelande, gezongen als duet met zangeres Geike Arnaert, splijt namelijk het persoonlijke én collectieve popgeweten. Enerzijds laat het lied een warme verliefdheid aangloeien, en kan het kippevel zomaar komen opzetten bij de simpele maar effectieve woorden 'ik ben blij dat je hier bent'. Anderzijds jaagt hetzelfde nummer een woeste haat aan. Pure, withete Bløfhaat, die maakt dat je die simpele maar effectieve woorden uit dat hele verdomde lied ineens ziet als domme kromspraak of sinterklaasrijm.

Je vangt ook vreemde gesprekken op, in tijden van grote Bløfhits. 'Je mag het niet verder vertellen, maar ik vind dat nummer van Bløf dus eigenlijk best wel goed. Mondje dicht, hè!' Alsof de pop-Gestapo 's avonds door de straten trekt en luistert bij wie de keukenradio clandestien Bløf afspeelt - vinkje achter de naam.

Wat is dat toch, met die pophaat? Waarom is de haat juist in de popmuziek zo groot en wordt die zo gepassioneerd beleefd, misschien nog wel hartstochtelijker dan popliefde en bijbehorende idolatrie? Waarom worden op internet honderden lijsten bijgehouden van 'meest gehate artiesten' en moeten Phil Collins en Bløf al jaren gebukt gaan onder een niet-aflatende stroom giftige vuilspuiterij? Waarom lopen volwassen mannen rond op een festival waar Justin Bieber optreedt, met strakgespannen T-shirt om de bierbuik met de tekst: 'Bieber is kut'? En is de band Nickelback vooral bekend om het dubieuze popfeit dat de rockers veel haatlijstjes aanvoeren?

Tekst gaat door onder de video.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Denijs

    Wat sommigen naar de rap 'muziek' doet overlopen is zeer de vraag. Geen enkele van die rappers kan iets of wat zingen. En wat ze uitkramen is klinkklare onzin.

  • Jamal Bel

    Mooi liedje!

Lees meer